JOVD

"JOVD met vlaktaks naar liberaal belastingstelsel"

Jonge liberalen zetten bijl in belastingoerwoud

Den Haag, 27 juni 2011 - De JOVD, de Jongerenorganisatie voor Vrijheid en Democratie, publiceert maandag het rapport 'Naar een liberaal belastingstelsel'. In het rapport wordt gepleit voor een hervorming van het Nederlandse belastingstelsel op basis van de liberale beginselen. Kern van de hervorming is het invoeren van een vlak tarief van 33,15% op inkomen uit arbeid, een zogenaamde vlaktaks. Het rapport werd in opdracht van de JOVD doorgerekend door de rekenmeesters van het Centraal Plan Bureau (CPB). Het is de eerste keer dat het CPB dat doet voor een politieke jongerenorganisatie. Inmiddels is het rapport overhandigd aan Bernard Wientjes, voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW, die het met veel enthousiasme mocht ontvangen.

"Een belastingsysteem op basis van de vlaktaks is een eerlijk en helder systeem", meent landelijk voorzitter Martijn Jonk. "Iedereen betaalt hetzelfde percentage belasting over iedere euro die hij verdient. Zo bepalen niet de belastingregels of werken nut heeft, maar je uurloon." De JOVD gelooft dat het heffen van een eenvoudige en lage belasting voor elke burger de mogelijkheid biedt om de economie sterk te stimuleren. Jonk: "De vlaktaks zorgt voor meer groei, meer banen en minder werkloosheid."

Belangrijkste doel van het rapport is het starten van een open debat over de toekomst van het Nederlandse belastingstelsel. Volgens de JOVD is het huidige belastingstelsel vooral een wirwar aan complexe regels, heffingskortingen en aftrekposten. "Een belastingoerwoud van goede bedoelingen waarin alleen fiscalisten nog de weg weten en waarin jaarlijks tientallen miljarden worden rondgepompt", vindt Jonk. De jonge liberalen komen daarentegen met een stelsel dat slechts één vlak tarief behelst en waarin alle aftrekposten en heffingskortingen worden afgeschaft, met uitzondering van de arbeidskorting en de algemene heffingskorting. Daarnaast worden de AWBZ en ANW gefiscaliseerd. De JOVD stelt ook voor om ouderen mee te laten betalen aan de AOW. Jonk: "Zo kiezen wij er voor om de AOW betaalbaar te houden, ook in de toekomst."

Een belastingstelsel naar het advies van de JOVD trekt bovendien de huizenmarkt vlot. Door de eigen woning te defiscaliseren, de hypotheekrenteaftrek om te zetten in een algemene belastingverlaging en de huurtoeslag af te schaffen zullen de prijzen van zowel koop- als huurwoningen naar beneden gaan en zal de doorstroming bevorderd worden. "Dit zijn eerste goede stappen om van de woningmarkt weer écht een markt te maken" aldus Jonk.

Uit de doorrekening van het CPB blijkt dat de gevolgen voor met name de koopkracht aanzienlijk zijn. Deze liggen volgens de rekenmeesters tussen -10 en +10%. De werkgelegenheid in arbeidsjaren neemt echter met 3,3% toe en de werkloosheid daalt met 0,3%. Ook stijgt in het plan de welvaart. Volgens de jonge liberalen moeten politici zich niet blindstaren op de koopkrachtplaatjes. "Als we met z'n allen blijven staren naar de nullijn, zullen we nooit een stap vooruit zetten en is economische groei onhaalbaar", aldus Jonk. De cijfers van het CPB zijn bovendien gebaseerd op een abrupte invoering van het geadviseerde belastingstelsel in 2012. De jonge liberalen pleiten er echter voor om het stelsel geleidelijk in 10 tot 15 jaar tijd zorgvuldig in te voeren, zodat voldoende voorbereiding gewaarborgd is.

Het volledige rapport vindt u HIER.


------