Gemeente De Bilt


24-06-2011

In dit bericht treft u ter informatie een overzicht aan van de onderwerpen en de besluiten van de gemeenteraadsvergadering van gemeente De Bilt van 23 juni 2011.

Bestemmingsplan Emmaplein en Vinkenplein

In de laatste vergadering voor het zomerreces boog de raad zich over het bestemmingsplan `Emmaplein en Vinkenplein Bilthoven', onderdeel van het masterplan Bilthoven centrum dat in februari 2009 is vastgesteld. De raad stond stil bij de vele ingediende zienswijzen en zorgen uit de gemeenschap over de grootschaligheid van de plannen, waarbij de hoogte van de nieuwe gebouwen een grote rol speelt. Tijdens de commissievergadering, waar diverse mensen hebben ingesproken, was dit ook al benoemd. Tegenover de vrees dat het dorpse karakter wordt aangetast, werd het positieve advies van de klankbordgroep aangehaald. Daarnaast werd uitgebreid gesproken over de risico's van leegstand in de toekomstige winkels en woningen. Dit werd afgezet tegen de woningbouwopgave en de behoefte aan een aantrekkelijk winkelcentrum.

De raad nam een motie aan om bij de uitwerking van het bestemmingsplan, de aanwezige karakteristieke panden te integreren, zoals het Beeldkwaliteitsplan, eerder aangenomen door de raad, voorschrijft. Het college gaf aan dit verzoek te willen honoreren. Het college zegde verder toe het Melchiorbankje in de buurt van de Nachtegaalstraat te behouden. Als ludieke actie bood de fractie van D66 het college een straatnaambord Vinkenplein aan en sprak daarbij de wens uit om deze naamgeving ook te effectueren.

Krediet definiëring De Vierstee

De raad stelde een krediet beschikbaar voor definiëring van de nieuwbouw van De Vierstee in Maartensdijk. Het project kent twee onderdelen, namelijk nieuwbouw van De Vierstee in de buurt van het Groenhorst College en woningbouw op de huidige locatie. Voorafgaand aan de commissievergadering van 9 juni heeft de raad een werkbezoek gebracht aan De Vierstee om de staat van onderhoud te bekijken. Vanuit De Vierstee werd naar de nieuwe locatie gelopen. Het was een goede voorbereiding op de uitvoerige discussie in de commissie. Het college heeft diverse onderzoeken laten uitvoeren naar de mogelijkheden van renovatie en / of nieuwbouw van de Vierstee. Voor een verdere definiëring van het project is nader onderzoek nodig, waar verdere middelen voor nodig zijn. In deze volgende fase wordt onderzoek gedaan naar onder meer lucht, bodem en geluid, worden stedenbouwkundige plannen gemaakt, een programma van eisen opgesteld en een financiële verkenning gedaan. Een aantal partijen was kritisch over de onderbouwing van het voorstel en stelde vragen over de effecten van woningbouw op de groene omgeving van De Vierstee, maar na enig debat werd het voorstel raadsbreed aangenomen. Nieuwbouw is een lang gekoesterde wens van de gezamenlijke sportverenigingen en wordt ondersteund door de Biltse Sportfederatie.

Overig

De raad besloot verder tot ontwikkeling van een woonzorgcomplex en woningbouw in de wijk De Leijen-Zuid, de integratie van de sociale dienst RSD en de sociale werkvoorziening SWZ en het Integraal huisvestingsplan voor het onderwijs.

Bilthoven, 24 juni 2011.