ProRail

Persbericht

24-06-2011

ProRail slijpt het spoor omgeving Leiden

ProRail werkt aan de bereikbaarheid van Nederland door te zorgen voor een optimaal spoornetwerk. Eén van de taken van ProRail is om te zorgen dat het spoor in goede conditie is en blijft. Het slijpen van de rails is één van de onderhoudswerkzaamheden aan het spoor. Het slijpen van het spoor gebeurt één tot twee keer per jaar in opdracht van ProRail. Dit onderhoud wordt uitgevoerd met een speciale slijptrein.

Slijpen van het spoor
Het slijpen van de spoorstaven is een bijzondere onderhoudsactiviteit die landelijk wordt uitgevoerd. Het doel hiervan is het spoor in een goede conditie houden door de spoorstaven weer in de juiste vorm te brengen en eventuele oneffenheden te verwijderen. Tijdens het slijpen wordt een klein laagje van de spoorstaaf afgeslepen. Een geslepen spoor heeft als groot voordeel dat het geluid van een passerende trein vermindert. Daarnaast zorgt regelmatig slijpen ervoor dat de spoorstaven minder vaak vernieuwd hoeven te worden. Tijdens het slijpen wordt zwerfvuil dat naast en in het spoor ligt ook opgeruimd.

Intensieve klus

Het slijpen van het spoor is een intensieve klus waarbij gebruik wordt gemaakt van een moderne slijptrein. Deze trein rijdt tijdens het slijpen stapvoets (4-6 km/u) over het spoor en slijpt beide spoorstaven tegelijkertijd. Het aantal slijpgangen is afhankelijk van de staat van het spoor. Doorgaans is één slijpgang voldoende. Het slijpen van wissels is een complexere taak die 30 tot 45 minuten in beslag neemt.

Nachtelijke werkzaamheden

Wegens veiligheidsredenen kan het spoor alleen geslepen worden als er geen andere treinen rijden. Daarom worden de werkzaamheden âs nachts uitgevoerd. Dit gebeurt in de nacht van maandag 27 op dinsdag 28 juni Leiden - Alphen aan den Rijn. Hier zal de slijptrein het spoor slijpen ter hoogte van de Zaalbergweg in Leiden. Omwonenden van het spoor kunnen de slijptrein opmerken of vragen en opmerkingen hebben. Zij kunnen bellen met de afdeling Publiekscontacten op nummer 0900-77 67 245 (0,20 cent p.m.) of via www.prorail.nl/contact.

[s?pers.persberichten.actueel.regionaal.prorailslijpthetspooromgevingle iden&category=Regionaal]