"Elke dag kreeg iedereen slechts 1 theelepel water"

Persbericht van Maritiem Museum

Wereldvluchtelingendag krijgt verhalen over bootvluchtelingen boven water

Op 26 juni organiseert het Maritiem Museum Rotterdam in samenwerking met UAF, UNHCR, VluchtelingenWerk Nederland en stichting de Vrolijkheid aansluitend op de tentoonstelling 'Bootvluchtelingen' een evenement rondom Wereldvluchtelingendag. Iedereen is van harte welkom om te komen luisteren naar persoonlijke verhalen van en over bootvluchtelingen.

Schrijven zegt meer
Tijdens de bijeenkomst delen onder andere bootvluchtelingen uit Vietnam en Afrika, zeelieden en hulpverleners hun verhaal over de ervaring die hun leven voorgoed veranderde, de vlucht per boot naar een betere veilige toekomst. Deze persoonlijke verhalen verzamelde het Maritiem Museum met een schrijfwedstrijd, waarvan op 26 juni voormalig Jakhals (van het VARA tv-programma De Wereld Draait Door) én bootvluchteling Bahram Sadeghi de winnaar bekend maakt. De aanleiding vormt de tentoonstelling 'Bootvluchtelingen', die met reportagefoto's de boottocht visualiseert. Deze diversiteit aan verhalen, oude brieven en foto's brengt vooral de emoties, zoals hoop, angst, verdriet en vreugde, in kaart:

Vietnamese vluchteling: "Weerklanken van oorlog, haat en angst zijn nu (32 jaar later) nog steeds schimmen, die mij 's nachts komen opzoeken. Elke dag leef ik met de hoop, dat als ik de laatste adem uitblaas, ze voorgoed zullen verdwijnen".

Oud-Nedlloyd Stuurman: "We hebben ze toen slaapplaatsen, wasgelegenheid, toiletten en te eten gegeven. Die mensen bleven ons maar steeds bedanken. Wat wel aardig is, maar helemaal niet hoeft, want het is je plicht".

Afrikaanse vluchteling: "Wij hadden dorst, maar er was geen druppel drinkwater beschikbaar. De begeleider zei: Jullie kunnen zeewater drinken. Dit is toch geen hotel".

Kopje koffie met je buurman
Iedereen is op 26 juni vanaf 11.00 uur in het Maritiem Museum welkom om op de koffie te komen met buren, collega's, vrienden en familie om naar de verschillende verhalen te luisteren. Dat dit tot onverwachte herenigingen kan leiden, bleek al tijdens een debatavond over bootvluchtelingen die het museum in februari organiseerde. De mooiste verhalen worden voorgelezen door Bahram Sadeghi. Marjolein Meijers (ex-Berini, muziekgroep uit Rotterdam) zal het programma muzikaal ondersteunen. Aansluitend kunnen geïnteresseerden aanschuiven bij een rondleiding over de expositie 'Bootvluchtelingen' door fotograaf Piet den Blanken, een diashow bekijken met foto's van het project '60 years, 60 lives' van UNHCR en Magnum en een Klokhuis aflevering zien over een vluchtelingengezin in Nederland bijgestaan door VluchtelingenWerk Nederland.

Expo 'Bootvluchtelingen' roept verhalen op
De tentoonstelling 'Bootvluchtelingen' vertelt over de levensgevaarlijke boottocht die tienduizenden mensen al jaren nemen uit vrees voor geweld of een uitzichtloze toekomst in hun vaderland. Reportagefoto's van Piet den Blanken en persoonlijke foto's en correspondentie van oud-medewerkers van de voormalige Nedlloyd rederij laten dit zien.

'Bootvluchtelingen' is te zien tot en met 4 september 2011.

EINDE PERSBERICHT

Links:
http://www.maritiemmuseum.nl



Razende Robot Reporter