AOb het Onderwijsblad
Het Onderwijsblad nr 12 van 25 juni 2011
Hierbij de belangrijkste onderwerpen uit het nieuwe nummer van het Onderwijsblad, nummer 10 van 28 mei, dat aanstaande zaterdag bij de leden van de Algemene Onderwijsbond wordt bezorgd.
Eindexamen is booming business
Terwijl de eindexamens schijnbaar ieder jaar op steeds meer commentaar kunnen rekenen, nemen de bedrijven die uit al dat geblok, geploeter en gestress een slaatje proberen te slaan eveneens toe. Hadden we al de eindexamenbundels, -pillen en -trainingen, echt hot zijn op dit moment de examenfeesten en -vakanties.
1100 euro per dag, plus logies
Soms is er een manager van buiten nodig om een bestuurscrisis het hoofd te bieden of een financieel ramptij te keren. Maar wat mag een interimmer kosten? Plus reiskosten en hotelvergoeding? Enis zo'n tarief een uitschieter in onderwijsland?
Juf is geen verklaring voor gedragsproblemen bij jongens'
Feminisering van het onderwijs is slecht voor jongens, zo is vaak te horen in de media. Onzin, concludeert Marjolein Rietveld, docent aan Windesheim Flevoland. Zij onderzocht de kwestie samen met de VU Amsterdam.
De meerderheid en niet de pestkop aan de macht
Nieuw schooljaar, nieuwe groepen, nieuwe kansen. Maar hoe voorkom je als docent dat één leerling al snel alles voor de hele klas bepaalt, samenwerken op ruzie uitloopt en er vervolgens een lijst met slechte cijfers ligt? Door in de eerste weken tijd te maken om de klas te begeleiden bij het samenstellen van de groepsregels, zegt René van Engelen, leerkracht en schrijver van "Grip op de groep".
De onderkant van het vmbo loopt leeg
De basisberoepsgerichte leerweg loopt langzaam leeg. In zes jaar tijd nam het aantal leerlingen af met maar liefst 40 procent, zo'n 14.000 minder. Waar zijn ze naar toe? Mike Jolink en Paul Scholte van EB management gingen op zoek en vonden een nieuwe trend: de opstroom. "Steeds meer leerlingen volgen onderwijs dat te hoog gegrepen is voor ze."
Grondige aanpak van taalachterstand in Zuid-Limburg
In Zuid-Limburg is een begin gemaakt met het volgen van alle leerlingen van twee tot zestien jaar. Uit deze monitor die is opgezet voor de vve-pilot 'Moelejaan' blijkt dat er meer leerlingen uit een achterstandsmilieu zijn dan volgens de gewichtenregeling. Daarnaast is de scheiding tussen arme en rijke leerlingen in Zuid-Limburg net zo groot als in Rotterdam. Maar er is hoop: sommige scholen leveren de kansarme leerlingen beter af dan andere.
Ordinaire roddel of correcte werkwijze?
Roddel en achterklap. Dat is in feite wat de Stichting Almeerse Scholengroep een maatschappijleerdocent verwijt nadat zij een vertrouwenspersoon op de hoogte had gesteld van haar zorgen over mogelijke seksuele intimidatie door een collega. Het kostte haar haar baan. Dat was vijf jaar geleden. De Centrale Raad van Beroep oordeelt nu dat het juist de stichting was die 'indiscreet' handelde. De docent krijgt bovenop haar ontslagvergoeding van zes maandsalarissen 30 duizend euro.
Het volgende nummer van het Onderwijsblad verschijnt op zaterdag 3 september.
Algemene Onderwijsbond
0900 463 62 62
www.aob.nl
© 2011 Algemene Onderwijsbond - 0900 463 62 62 -
Algemene Onderwijsbond