Landstede

Landstede-cursist Angelien Tinga gaat naar World Summer Games 2011 in Athene

Raalte - Ik heb er erg veel zin in en hoop natuurlijk dat ik een medaille win! Angelien Tinga (38) zwemster en cursist bij Landstede Training, Opleiding & Advies in Raalte, doet van 25 juni t/m 4 juli mee aan de World Summer Games 2011 in Athene. Ze maakt deel uit van een team van acht wedstrijdzwemmers die namens Special Olympics Nederland worden uitgezonden.

Angelien zwemt al meer dan 25 jaar bij de Raalter zwemvereniging SAVAS. Zwemmen is haar grote hobby. Omdat ze andere sporten destijds te moeilijk vond, koos ze voor de zwemsport. Het bevalt me goed, ik ben elke zaterdagochtend lekker bezig en het is gezellig.

Regelmatig doet ze mee aan nationale wedstrijden: Meestal zwem ik 50m schoolslag en 50m vrije slag, vaak de borstcrawl. Haar inzet wordt met medailles beloond. De deelname aan de World Summer Games in Ierland, inmiddels al weer acht jaar geleden, leverde maar liefst twee gouden en een zilveren medaille op.

Elke vier jaar
De World Summer Games worden elke vier jaar (in het pre-olympisch jaar) georganiseerd. Tijdens deze editie worden ongeveer 7500 sporters, 2500 coaches en begeleiders en 3000 officials uit 182 landen verwacht. De sporters komen uit in 22 takken van sport op 30 verschillende sportlocaties.

Dit grootste sportevenement ter wereld wordt georganiseerd door Special Olympics Inc., een wereldwijde organisatie op het gebied van sport voor mensen met een verstandelijke beperking.

Angelien zwemt in Athene de 50m rugslag (persoonlijk record 1.11.6 = 1 minuut 11 seconden en 60 honderdste) en de 50 meter vrije slag (persoonlijk record 1.00.10 = 1 minuut en 10 honderdste).

Ze neemt het op tegen zwemsters die ongeveer dezelfde tijd zwemmen als haar. Dit wordt tijdens voorrondes bepaald, aldus Peter Scholten, hoofdcoach van de zwemploeg en trainer bij SAVAS. In totaal doen er ongeveer 700 zwemmers uit 158 verschillende landen mee.

Clinic van Ada Kok
Ter voorbereiding op de editie van dit jaar, kreeg de zwemploeg in april in Eindhoven een clinic van Ada Kok. We waren daar op uitnodiging van Special Oympics Nederland: de voormalig zwemster is ambassadrice van deze organisatie, zegt Scholten.

s Avonds bezochten de zwemmers een Swim Cup in het Pieter van den Hoogenband-stadion (ook in Eindhoven). Naast een sportieve, was het ook een gezellige dag, aldus Angelien.

Sieraden maken
Naast het zwemmen is ook haar werk - via De Parabool - iets waar Angelien enthousiast van wordt. De Parabool is een stichting die ondersteuning geeft aan kinderen, (jong)volwassenen en ouderen met een verstandelijke beperking of aanverwante stoornis.

Op maandag en dinsdag werk ik in Heeten bij het textielatelier: ik naai onder andere tasjes, hoesjes, tenten en slingers. Ook maak ik er sieraden, dat vind ik erg leuk. Op woensdag en donderdag werk ik in Raalte in het Kulturhus: s morgens bij de afwasmachine en s middags in de koffiehoek.

Op vrijdag werk ik in de buurtwinkel in Broekland. Meestal doe ik een halve dag de kassa en de rest van de dag snij ik bijvoorbeeld brood of doe bolletjes in zakjes.

Dinerbon winnen
Dankzij de vele contacten die Angelien via dit werk heeft, kon ze meehelpen de 1000 euro in te zamelen die elke sporter van de Nederlandse organisatie mee moet brengen voor de reis, het verblijf, de begeleiding en het materiaal, zegt Gerdien Jansen, begeleider van Angelien bij De Parabool.

De zwemploeg uit Raalte heeft ervoor gekozen om een groot deel van het geld via sponsors bij elkaar te krijgen. Voor de zwemmers is een actie op touw gezet waarbij mensen (tegen betaling) kunnen raden welke tijd de sporters gaan zwemmen. Degene die er het dichtst bij zit wint een dinerbon voor twee, te besteden bij Brasserie de Haenehof in Raalte.

Landstede sponsort
Omdat Landstede sport hoog in het vaandel heeft staan en sporters wil ondersteunen, sponsort Landstede Angelien voor een bedrag van 200 euro. Ook krijgt ze een aantal Landstede-handdoeken, aldus Corrien Faber, docent van de cursus Beperking en leren die Angelien elke donderdagavond volgt.

Bij deze cursus krijgen mensen met een licht verstandelijke beperking les in taal, rekenen, digitale vaardigheden en sociale vaardigheden. Onderwerpen waarmee de cursisten aan de slag gaan zijn bijvoorbeeld taal van alledag, klokkijken, omgaan met de mobiel, e-mailen, de agenda bijhouden, kortingen berekenen, afrekenen bij de kassa en samenwerken.

Participeren in de maatschappij
Faber: Centraal staat leren met en van elkaar in een veilige sfeer en respect hebben voor de ander. Uiteindelijk doel is dat de cursisten zichzelf beter kunnen redden, dat ze kunnen participeren in de maatschappij. Iedere cursist werkt aan zijn eigen leerdoel in zijn eigen tempo: Angelien oefent bijvoorbeeld het lezen en schrijven met praktische opdrachten.

Ze is hiervoor heel gemotiveerd. Zelfs zoveel dat ze sinds een jaar ambassadeur laaggeletterdheid is, wat betekent dat ze bijvoorbeeld tijdens bijeenkomsten vertelt hoe het is om beter te kunnen lezen en schrijven. Dit met de bedoeling dat er meer mensen naar school gaan.

Voor Angelien zijn de World Summer Games op dit moment echter het belangrijkst. Ze heeft er veel zin in en moet er vaak aan denken: Ik ga mijn best doen, maar wil er ook van genieten. Mijn moeder en mijn broer stuur ik berichtjes via de mail en zo blijven zij op de hoogte. We zullen wel zien wat het wordt: ik laat het allemaal op me afkomen!

Beperking en leren