Het spanningsveld tussen wetenschap en industrie: risico's van belangenverstrengeling
Promotie Geschiedenis
vrijdag 24 juni, 12.00 uur
Mogen academische onderzoekers de industrie dienen? Die onverminderd actuele vraag werd aan het begin van de twintigste eeuw relevant. Het beeld van de universiteit als ivoren toren stamt van eind negentiende eeuw. Maar lang bleek het ideaal van 'zuivere' wetenschap, los van enig maatschappelijk nut, niet houdbaar. Wetenschappers voelden in toenemende mate de drang onderzoek te doen dat aansloot bij behoeftes uit de samenleving - niet in de laatste plaats door de opkomende industriie. Pim Huijnen schetst deze ontwikkeling aan de hand van het voedingsonderzoek. Deze werd vanaf begin twintigste eeuw gedomineerd door de ontdekking van de vitamines. De belofte die daarvan uitging, zorgde in de jaren twintig en dertig voor een steeds nauwere samenwerking tussen academische onderzoekers, de industrie en de overheid. Huijnen onderzocht niet alleen de mechanismen hierachter, maar gaat ook in op de niet geringe gevolgen van deze groeiende verstrengeling voor universitaire wetenschapper
s. Zij werden geconfronteerd met de commerciële kanten van onderzoek, met de vermenging van wetenschappelijke autoriteit en reclame, kortom met risico's van belangenverstrengeling.
Dhr. P. Huijnen: De belofte van vitamines. Voedingsonderzoek tussen universiteit, industrie en overheid 1918-1945. Promotor is dhr. prof. dr. A.J. Kox.
Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.
Universiteit van Amsterdam
Universiteit van Amsterdam