Gemeente Bunnik


Locoburgemeester Eijbersen reikt Koninklijke onderscheiding uit

Op 24 juni is prof. dr. De Ruijter uit Bunnik onderscheiden tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

De heer De Ruijter was decaan van de (toenmalige) faculteit Natuur en Sterrenkunde op de Universiteit Utrecht en is directeur van het IMAU, het Institute for Marine and Atmospheric Research Utrecht. De heer De Ruijter heeft baanbrekend onderzoek verricht naar de oceaanstromingen (Agulhas retroflectie) rond de kust van Zuid Afrika. Hij is initiatiefnemer geweest voor een aantal expedities en zijn publicaties hierover worden veel geciteerd.

Zijn rol in de opbouw van een Nederlands onderzoeksprogramma (in samenwerking met o.a. het NIOZ en het KNMI), is van doorslaggevende betekenis geweest in de internationale positie die Nederland heeft verworven in het oceanografisch onderzoek. Zijn werk wordt internationaal geroemd, getuige de diverse adhesiebetuigingen van buitenlandse universiteiten.

Hij is mentor geweest van diverse jonge en veelbelovende wetenschappers. Hij heeft zich als decaan buitengewoon inzet om de belangen van de faculteit en zijn instituut IMAU te verdedigen in reorganisatie- en fusieprocessen.

Gezien zijn baanbrekende wetenschappelijke werk en het feit dat hij een sterke internationale positie voor Nederland heeft verworven in het oceanografisch onderzoek, is de heer De Ruijter op 24 juni (ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan van zijn IMAU-instituut) onderscheiden tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

24/6/2011