Gemeente Alkmaar


---


Alkmaar, 23 juni 2011
Drie Echo-organisten openen kaasmarkt

Op vrijdag 24 juni om 10.00 uur openen drie Echo-organisten Roberto Antonello, Italië, Maurizio Croci, Zwitserland en Joao Vaz Porugal, de Alkmaarse kaasmarkt.

Van 17 t/m 26 juni 2011 vindt in Alkmaar het Orgelfestival Holland 2011 plaats. Alkmaar is tijdens dit festival gaststad voor de jaarlijkse bijeenkomst van ECHO-steden. ECHO (European Cities of Historical Organs) staat voor het samenwerkingsprotocol van een groep Europese steden waaronder naast Alkmaar: Brussel België, Freiburg Duitsland, Fribourg Zwitserland, Lissabon Portugal, Toulouse Frankrijk, Treviso Italië, Innsbruck Oostenrijk, Göteborg Zweden en Trondheim Noorwegen. Het protocol is gericht op de waardevolle historische orgels die zij bezitten. ECHO organiseert toonaangevend internationaal orgelfestivals en jaarlijks ontmoeten de steden elkaar tijdens een cultureel evenement in de gaststad. Diverse steden wachten inmiddels om toe te mogen treden. De betekenis voor Alkmaar ligt in behoud van en profilering met het cultuurhistorisch erfgoed.

Uit het carillon van de Waag klinkt
Stadsbeiaardier van Alkmaar, Christiaan Winter, brengt tijdens de kaasmarkt de volgende stukken ten gehore: Ballo del Granduca - J.P. Sweelinck

Der Tag der ist so freudenreich (BWV 605) J.S. Bach

Das alte Jahr vergangen ist (BWV 614) J.S. Bach

Wenn wir in höchsten Nöten sein (BWV 641) J.S. Bach

Elke vrijdagochtend kaasmarkt
Over de hele wereld is Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse kaasmarkt kent een traditie, die teruggaat tot de 15e eeuw. Het befaamde kaasdragersgilde stamt uit 1593. Jaarlijks bezoeken ruim honderdduizend mensen dit kleurrijke evenement. De Kaasmarkt is gratis, voor alle leeftijden en is goed toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. De kaasmarkt is dit jaar van 1 april tot en met 2 september elke vrijdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur op het Waagplein in Alkmaar.



Gemeente Alkmaar