Rijksoverheid

Samenwerking centraal bij voorbeeldprojecten nieuw Europees landbouwbeleid

Nieuwsbericht | 24-06-2011

Boerencollectieven en het Europees landbouwbeleid, dat is boeren met toekomst. Die boodschap had staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie bij zijn bezoek aan een van de vier voorbeeldprojecten voor het belonen van boeren voor maatschappelijke prestaties.

Er zijn vier pilotprojecten waar in totaal 260 boerenbedrijven aan deelnemen. Ze werken bijvoorbeeld samen aan natuurbeheer, milieumaatregelen, waterbeheer, landschap en klimaat.

De Europese commissie vindt dat in het toekomstige Europese landbouwbeleid (na 2013) boeren beloond moeten worden voor dit soort maatschappelijke prestaties.

Het realiseren van de maatschappelijke doelen stijgt vaak boven de individuele boerderij uit. Het huidige landbouwbeleid beloont alleen individuele boeren. In vier voorbeeldprojecten onderzoekt het ministerie van EL&I of betalingen aan het collectief tot betere maatschappelijke prestaties, meer ondernemerschap en lagere uitvoeringskosten op termijn kunnen leiden.

Effectievere maatregelen

Bij de vier voorbeeldprojecten werken de boeren samen in een collectief. Hierdoor kunnen ze de maatschappelijke doelen effectiever en efficiënter leveren. Deze vereniging of stichting stelt een plan op, vraagt subsidie aan en voert het uit. De samenwerkingsverbanden doen dus rechtstreeks zaken met de overheid. Dit is bijzonder omdat boeren en andere grondeigenaren subsidies voor natuurbeheer normaliter individueel aan moeten vragen.

Het belangrijkste voordeel van het werken in samenwerkingsverband is dat het bijvoorbeeld meer aaneengesloten stukken (agrarische) natuur oplevert. De vereniging of stichting stelt een plan op voor het hele gebied en het hele gebied profiteert van de subsidie. Dit is een groot verschil met de traditionele manier van natuurbeheer waarbij een grondeigenaar binnen zijn eigen perceelsgrenzen blijft. Ook voor veel maatregelen die nodig zijn voor milieu, waterbeheer, landschap en klimaat is het realiseren van die samenhang van belang.

Maatschappelijke diensten belonen

Volgens staatssecretaris Henk Bleker zijn de vier voorbeeldprojecten een goed voorbeeld voor de hervorming van het Europese landbouwbeleid zoals dat in 2014 vorm moet krijgen. De Nederlandse inzet voor de toekomst van het GLB is onder andere dat boeren met Europees landbouwgeld beter worden beloond voor maatschappelijke diensten, bijvoorbeeld op het gebied van natuur, milieu, landschap en dierenwelzijn.

Bleker: "De afgelopen jaren hebben boerencollectieven laten zien wat zij door het Europees landbouwbeleid voor hun omgeving kunnen betekenen. De kracht van de collectieven is dat ze samenhang aanbrengen. Niet alleen in maatregelen voor natuur en landschap maar ook op tal van andere terreinen zoals innovatie, milieu en dierenwelzijn."

Voorbeeldprojecten

De vier voorbeeldprojecten zijn bij de Agrarische Natuurvereninging Oost-Groningen, de Vereniging Noordelijke Friese Wouden, stichting Waardevol Cultuurlandschap Winterswijk en de Agrarische Natuurvereniging Water Land & Dijken (regio Purmerend).

Meer informatie over de projecten vindt u op externe link: www.toekomstglb.nl.