FNV Bondgenoten


Pensioenreferendum: meedoen of niet? Bondsraad beslist

Het woord is aan de bondsraad: doet FNV Bondgenoten mee aan het referendum over het pensioenakkoord, ja of nee? De ledenvertegenwoordigers stemmen hierover vrijdag, in een speciaal belegde vergadering in Woerden.

De grootste bond binnen de FNV is fel tegen het pensioenakkoord dat de vakcentrale deze maand heeft gesloten met werkgevers en kabinet. Het biedt te weinig zekerheid en legt de risico's vooral bij de werknemers. Omdat het akkoord pas definitief is als de achterbannen van alle bonden ermee instemmen wil de FNV het voorleggen aan alle leden (1,2 miljoen). Dat gebeurt waarschijnlijk deze zomer in de vorm van een referendum.

Leden mogen het zeggen

FNV Bondgenoten laat het aan zijn leden of zij überhaupt willen deelnemen aan de raadpleging. Abvakabo heeft al laten weten niet mee te doen, tenzij zijn bezwaren op de pensioenplannen worden meegenomen in het akkoord.
Pikant aan de bijeenkomst is de motie die is ingediend door de landelijke kadergroepen en de bondsraaddelegaties in de Metaal & Techniek en Metalektro. Zij zijn woedend over het pensioenakkoord dat er ligt en roepen de bondsraad op het vertrouwen op te zeggen in het federatiebestuur.