Gemeente Zutphen

afbeelding van vortselijk paleis gevonden

afbeelding keizerlijk paleis in Zutphen

In het Regionaal Archief Zutphen, zijn onderzoekers gestuit op zegels met een afbeelding van het Romaanse vorstelijk paleis. Op het plein 's- Gravenhof stond van de 11e tot begin van de 17e eeuw een paleis van tufsteen. De plattegrond van het paleis is door opgravingen in 1946, 1995 en 1999 bekend geworden. Nu er ook een afbeelding is, is Zutphen een flinke stap dichterbij in de zoektocht naar het uiterlijk van het paleis rond 1200.

Het zegel waarop een afbeelding van het paleis zichtbaar is, is als eerste opgemerkt door historicus E.J. Harenberg. Het gaat om het zegel van het Zutphense kapittel van Sint Walburgis, dat sinds de 13e eeuw in gebruik was. Het toont een staande heilige Walburga die in haar linkerhand een boek met daarboven de Gelderse mispel houdt en in haar rechter hand een palmtak. Zij staat achter een Romaans langgerekt, geknikt gebouw.
De stadsarcheoloog heeft de afbeelding vergeleken met de gegevens van de eerder opgegraven plattegrond van het paleis, ook wel `palts' genoemd. Dat is een verblijfplaats van een Duitse koning. De conclusie is dat het afgebeelde gebouw op het zegel alleen maar het Zutphense paleis kan zijn.