Watersportverbond - KNWV

Ruige start Texel Dutch Open 2011

donderdag 23 juni 2011

Op woensdag 22 juni 2011 kende de Texel Dutch Open een ruige start voor de kust van Texel. De zuidwestenwind wakkerde aan tot een windkracht vijf/zes met hoge golven. Van de 93 ingeschreven boten waagden slechts 336 teams zich op de Noordzee voor de twee races.

Het Britse duo Northrop/Willett gaat aan de leiding, met het gelijke aantal punten als de Nederlanders Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij. Jorden Veenman en Frank de Waard staan derde overall.

Vliegende start Northrop/Willett
De Engelsman had samen met zijn bemanning Charles Willett een vliegende start van de Texel Dutch Open, het officiële ONK Catamaranzeilen. Het duo begon het kampioenschap met een derde plek en sloot af met een paaltje. Daarmee staan ze gelijk met favorieten Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij, die een 1 en 3 scoorden.

Kersverse wereldkampioenen kopje onder
De kersverse Nacra Infusion wereldkampioenen Coen de Koning en Thijs Visser kwamen bij het ONK Catamaranzeilen minder voortvarend uit de startblokken. Het gouden duo van de ochtend ging âs middags tweemaal kopje onder. Met een negende en tweede plaats staan ze vijfde overall.

Girl power in Open klasse 2
âBijna iedereen was afgehaaktâ, zegt Ingrid Bakker. Ze doelt op de Open klasse 2, de boten met een rating hoger dan 105 (de kleinere
catamarans). Uiteindelijk startten slechts drie van de tien
ingeschreven teams. Bakker en haar stuurvrouw Dominique van Asselt gingen de strijd met de elementen wel dapper aan. âWij zijn drie keer omgegaan. Bij de derde maal klapte de roerkam om en moesten we soms samen aan het roer hangen bij het afvallen (wegsturen van de wind)â, lacht ze. Het duo staat nu derder overall. Alfred de Jong gaat met zijn Nacra 17 aan de leiding gevolgd door de lokale hoop Dirk Pool met Anna van der Duim.

WK-titel met overmacht naar De Koning/Visser
Een uitgedunde vloot zeilde vanochtend de laatste twee races van het WK Nacra Infusion 2011, dat afgelopen maandag met 33 boten begon. Coen de Koning en Thijs Visser hadden een comfortabele voorsprong van elf punten en besloten een experiment aan te gaan. Op basis van de weersvoorspelling dat de zuidwestenwind verder zou aantrekken, lieten ze de fok in de trailer. Het bleek een misrekening, maar de schade bleek beperkt. Ze wonnen na in totaal negen races alsnog de eerste, officiële WK Nacra Infusion wereldtitel met elf punten verschil. Het zilver ging naar Gunnar Larsen en Sam Frank, gevolgd door de
Australiërs Adam Beattie en Jamie Leitner.

WK slalom windsurfen: Van Rijsselberghe op podiumkoers
De 45 slalom windsurfers hadden opnieuw mooie surfcondities voor spannende races. In plaats van de geplande vier series zijn er uiteindelijk drie gevaren. De wedstrijden kunnen vertraging oplopen als er veel algehele terugroepen zijn vanwege valse starts of als er een boei los is geraakt.

De beste Nederlander tot nog toe is Texelaar Adriaan van Rijsselberghe. Hij staat op de derde plaats, maar met evenveel punten als de nummer twee, de Fransman Damien LeGuen. De doodgeverfde favoriet Duitser Bernd Flessner staat nog steeds ongenaakbaar nummer een, met een verschil van maar liefst zeven punten.

Voor een overzicht van alle uitslagen zie
http://www.roundtexel.com/wcwindsurfing/results.asp.

Fotograaf: Thom Touw