Rijksoverheid

Kabinet pakt fraude met kilometerstanden aan

Nieuwsbericht | 24-06-2011

Er komt een wettelijk verbod op het knoeien met kilometerstanden. Ook wordt het aantal momenten uitgebreid waarop tellerstanden verplicht aan de RDW moeten worden doorgegeven. Dit maakt opsporing van fraude met tellerstanden eenvoudiger.

De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van minister Schultz van Haegen (IenM).

Kilometerstand en waarde auto

De kilometerstand is belangrijk voor de waardebepaling van een auto. Wie een auto met een teruggedraaide teller koopt, betaalt meer dan de auto waard is. Volgens schattingen heeft 5% van de auto's in Nederland een onjuiste tellerstand.

De fraude met kilometertellerstanden kost consumenten naar schatting 150 miljoen euro per jaar. De economische schade voor verzekeringsmaatschappijen en de overheid bedraagt enige honderden miljoenen euro's per jaar.

Vaker kilometerstand doorgeven

Het wetsvoorstel verplicht alle door de RDW bedrijven om op bepaalde momenten de tellerstand van een auto aan de RDW door te geven. Tot nu toe was dat alleen bij de APK-keuring het geval. Daar komen momenten bij als:

* opname van voertuigen in de bedrijfsvoorraad;
* wijziging tenaamstelling;

* onderhoud en reparaties boven een nog vast te stellen bedrag.

Met de registratieverplichting kunnen onregelmatigheden in de reeks kilometerstanden beter en sneller worden gesignaleerd. Voor iemand die overweegt een auto te kopen wordt het mogelijk om bij de RDW informatie in te winnen over de betrouwbaarheid van de tellerstand.

Verbod op manipuleren kilometerstand

Verder komt er een wettelijk verbod om de kilometertellerstand te manipuleren. België en Duitsland kennen al een dergelijk verbod. Het wetsvoorstel maakt daarmee strafrechtelijke vervolging van fraudeurs eenvoudiger.

Het wetsvoorstel is opgesteld in nauw overleg met onder andere Stichting Nationale Auto Pas (NAP), RAI, BOVAG en de RDW. De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. De verwachting is dat de wet in juli 2012 in werking treedt.