Werkgever onder voorwaarden bereid te werken met arbeidsgehandicapten

Persbericht van CEDRIS

Ruim 35 procent van de werkgevers heeft op dit moment medewerkers in de organisatie die komen uit de regeling voor de sociale werkvoorziening (WSW), de bijstand of de Wajong. Ruim een kwart van de werkgevers verwacht in de komende vijf jaar met mensen uit deze regelingen te gaan werken.
Dat blijkt uit een werkgeversonderzoek van Newcom Research, in opdracht van Cedris, de brancheorganisatie van de sociale werkvoorzieningsbedrijven. De resultaten van het onderzoek worden vandaag overhandigd aan staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, tijdens een bijeenkomst van Cedris met werkgevers en Kamerleden in Den Haag. De bijeenkomst is het sluitstuk van eerdere kleinschalige werkgeversbijeenkomsten die waren bedoeld om inzicht te krijgen in de motieven en drijfveren van werkgevers om te werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Cedris wil, net als het kabinet, dat mensen uit de WSW, de bijstand of de Wajong zoveel mogelijk aan de slag gaan bij een gewone werkgever. Cedris-voorzitter Leemhuis: "Uit het onderzoek blijkt dat veel werkgevers best bereid zijn deze mensen een kans te geven, maar dat het hen geen kopzorgen moet opleveren."
Uit het onderzoek blijkt dat werkgevers op hoofdlijnen drie randvoorwaarden hebben.
- Werkgevers willen financieel gecompenseerd worden als mensen uit deze groep bij hen komen werken, omdat de arbeidsproductiviteit achterblijft.
- Verder willen ze zo min mogelijk risico lopen. Genoemd wordt het risico op extra kosten door ziekteverzuim en de mogelijkheid om mensen gemakkelijker te kunnen ontslaan als ze niet goed functioneren. - En werkgevers willen geen rompslomp. Het moet hen gemakkelijk worden gemaakt door de administratieve lasten uit handen te nemen, één aanspreekpunt te creëren voor het gehele proces en de betreffende medewerker te laten begeleiden.
Cedris-voorzitter Leemhuis: "Onze sector komt hieraan tegemoet door gebruik te maken van detacheringsconstructies. Medewerkers zijn dan in dienst van het sociale werkvoorzieningsbedrijf en worden 'uitgeleend' aan een gewone werkgever. Het risico en de administratieve lasten komen dan voor rekening van het sociale werkvoorzieningsbedrijf. Dit zou nog vaker kunnen gebeuren."
Werkgevers die verwachten dat ze de komende jaren met mensen uit de WSW, bijstand of Wajong gaan werken, geven aan dat maatschappelijk verantwoord ondernemen hun belangrijkste motivatie daarvoor is. Daarnaast past het bij de cultuur van de organisatie, zo geven ze aan. Cedris-voorzitter Leemhuis is positief over de resultaten: "Ik ben blij dat veel werkgevers in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen bereid zijn mensen uit deze groep een kans te geven. Tegelijkertijd blijkt uit het onderzoek duidelijk dat het niet vanzelf gaat. Werkgevers willen graag dat de begeleiding en de administratieve rompslomp hen uit handen wordt genomen. De grootste zorg is dat daarvoor in de kabinetsplannen voor Werken naar vermogen onvoldoende geld voor beschikbaar wordt gesteld. Dat is een gemiste kans om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag te krijgen bij gewone werkgevers."

Het werkgeversonderzoek van Newcom Research is te vinden op de website van Cedris: www.cedris.nl

Links:
http://www.cedris.nl



Razende Robot Reporter