Landstede

Vrijetijdsbesteding jongeren onder de loep

Olst-Wijhe Jongeren in Olst-Wijhe ervaren steeds meer plezier in het leven, zo luidt één van de conclusies uit het onderzoek Vrijetijdsbesteding jongeren Olst-Wijhe van Jacqueline Dijkslag-Esselink. Deze studente Culturele en Maatschappelijke Vorming, aan Hogeschool Windesheim in Zwolle, onderzocht jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 23 jaar uit de gemeente Olst-Wijhe, om te ontdekken hoe Landstede Welzijn Olst-Wijhe haar activiteiten nog beter kan laten aansluiten bij de behoeften en knelpunten van deze jongeren.

Opdrachtgever van het onderzoek is Landstede Welzijn Olst-Wijhe. Aanleiding was de wens om meer inzicht te krijgen in de behoeften van jongeren, zodat de activiteiten die georganiseerd worden meer aansluiten op de leefwereld van de doelgroep. Het onderzoek is gebaseerd op vier verschillende onderdelen.

Er zijn interviews afgenomen met de jongeren zelf. Deze jongeren zijn bereikt via scholen in de omgeving. Ook is er gesproken met vertegenwoordigers van de GGD, politie, de scholen en het jongerenwerk Olst-Wijhe. Daarnaast is er een online enquête uitgezet via de website van Landstede Welzijn. Als laatste is er nog een literatuurstudie gedaan.

Een goed gevoel
Uit het onderzoek kwam naar boven dat de jongeren uit Olst-Wijhe hun vrije tijd besteden om contact te hebben, er bij te horen, voor de afwisseling (even iets anders dan school), als tijdverdrijf en om energie op te doen (ontspanning). Jongeren willen hun identiteit ontdekken. Dit doen ze door ander gedrag uit te proberen, ervaring op te doen en te leren.

De positieve vrijetijdsbesteding geeft erkenning en waardering, wat leidt tot meer zelfvertrouwen. Kortom een goed gevoel. Om in contact te komen met anderen, sporten de jongeren veel en gaan ze uit. Andere hobbys die genoemd worden zijn gamen en het gebruik van sociale media. De jongeren vanaf 16 jaar gaan graag naar de loswal bij de haven aan de IJssel.

Intensiever contact
Andere opvallende uitkomst is dat Landstede Welzijn haar activiteiten nog beter op de doelgroep kan laten aansluiten door meer samen te werken. Dat kan bijvoorbeeld door aan te sluiten bij bestaande activiteiten of door een bijdrage te leveren aan nieuwe activiteiten. Er is daarnaast meer en intensiever contact nodig met zowel de jongeren, als de samenwerkingspartners. De samenwerkingspartners van Landstede Welzijn zijn onder andere de politie, de GGD en de gemeente (sportstimulering). Daarnaast is er contact met scholen.

Onder de jongeren die aan het onderzoek hebben meegedaan, zijn door wethouder Ans Otterloo vijf winnaars getrokken. De winnaars krijgen per e-mail bericht. De prijsuitreiking vindt plaats op vrijdag 1 juli 2011 in het jongerencentrum in Olst, tijdens de inloopactiviteit/chillmiddag van 15:00-17:00 uur.
Het onderzoeksrapport is op te vragen door een e-mail te sturen naar welzijnolstwijhe@landstede.nl

Welzijn Olst/Wijhe