Politie Gelderland-Zuid

Eerste controledag van Gelderse verkeersweek

Nijmegen, 24-06-2011 o Tijdens de eerste controledag van de Gelderse verkeersweek, met de aftrap in Gelderland-Zuid, hield het Verkeershandhavingsteam donderdag gedurende de hele dag controles in Nijmegen. Het speerpunt rood licht stond centraal, maar de agenten letten ook op andere verkeersovertredingen die van invloed zijn op de verkeersveiligheid.

Vanaf half 7 s ochtends gingen motoragenten van het Verkeershandhavingsteam (VHT) aan de slag in het centrum van Nijmegen. Onder andere werd gecontroleerd op de Canisiussingel, Berg en Dalseweg en Keizer Karelplein. In totaal 9 bekeuringen werden uitgeschreven aan bestuurders die door het rode verkeerslicht reden. Zes bekeuringen waren er voor te hard rijden. De motoragenten deden de metingen met de laser, waarna de bestuurders werden staande gehouden. Ook waren er 8 bekeuringen voor het negeren van een rood kruis en eentje voor niet handsfree bellen.

In de middag en avond werden, ook in Nijmegen, behalve motorrijders ook een (opvallende) surveillanceauto ingezet. Onder meer werd op de Molenweg gecontroleerd. Speerpunten waren ook nu weer rood licht en snelheid. Daarnaast was er in het kader van stoppen is blazen controle op alcoholgebruik. 17 bestuurders die daarop gecontroleerd zijn bleken niet onder invloed. De volgende overtredingen werden geconstateerd en beboet: rijden door rood (8x), te hard rijden (3x), geen gordel (3x), niet handsfree bellen (6x). De controles duurden tot ongeveer 23.30 uur.

Gevaarzetting rood licht
Door rood rijden is één van de speerpunten waar de politie intensief op controleert. Nog even een stoplichtje pakken kan namelijk ernstige gevolgen hebben, zeker in combinatie met te hard rijden. Verkeerslichten staan vaak op gevaarlijke of drukke kruisingen en zijn zo ingeregeld om het verkeer vlot door te laten stromen. Doorrijders die het gaspedaal wat dieper intrappen om net door rood te rijden, lopen het risico om met bestuurders geconfronteerd te worden die nietsvermoedend optrekken bij groen. De gevolgen als het misgaat zijn vaak ernstig. Als er een voetganger of fietser in het spel is, is de kans op zwaar letsel of erger groot. De overlevingskans bij een aanrijding met 65 km per uur ligt op 15%. Overigens blijft het ook bij groen dus altijd uitkijken of de weg echt vrij is. In Nijmegen staan op veel grote kruispunten flitspalen. De RLCs (roodlichtcameras) signaleren zowel snelheidsoverschrijdingen als rijden door rood. Door de plaatsing van deze RLCs daalt het aantal rijders door rood.

De verkeerscontroles vormen onderdeel van de Gelderse verkeersweek. De VHTs van de drie Gelderse politiekorpsen vragen dan extra aandacht voor verkeersveiligheid en gedrag in het verkeer. Dit gebeurt onder meer door controles op speerpunten die als belangrijkste ongevaloorzaak bekend staan, zoals te hard rijden, rijden door rood en rijden onder invloed. De Gelderse verkeersweek wordt gehouden tot en met vrijdag 1 juli.

De eerste controles, het dagelijks werk van het VHT, van deze speciale week waren dus in Gelderland-Zuid; later die dag was er bij Arnhem de grote actie Ochtendgloren.
(08)

Laatst gewijzigd 24-06-2011 14:13 | © Regio Gelderland-Zuid |