Openbaar Ministerie

OM eist 9 jaar gevangenisstraf voor brandstichting in flat van vriendin

24 juni 2011 - Ressortsparket Den Haag

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in hoger beroep 9 jaar gevangenisstraf geëist tegen een man die ervan verdacht wordt op 12 februari 2010 te Schiedam de woning van zijn vriendin in brand te hebben gestoken. Daarnaast wordt hij ervan verdachte zijn vriendin te hebben bedreigd en mishandeld.

Het OM heeft bij de strafeis vooral stilgestaan bij het feit dat het dochtertje van het slachtoffer ten tijde van de brand in de woning aanwezig was. Het dochtertje is echter (mede door toedoen van verdachte zelf) ongedeerd gebleven. De flat brandde volledig uit. Ook de naastgelegen flats zijn door de brand onbewoonbaar geworden. Het hele flatgebouw (8 appartementen) moest worden ontruimd en er zijn bewoners door de brandweer van de balkons gehaald. Dit rekent het OM de verdachte zwaar aan.

De rechtbank Rotterdam veroordeelde verdachte eerder tot een gevangenisstraf van 9 jaar bij een eis van de officier van justitie tot 7 jaar gevangenisstraf. De rechtbank kwam tot dezelfde bewezenverklaring als het OM, maar legde een aanzienlijke hogere straf op. Verdachte heeft tegen deze uitspraak hoger beroep ingesteld. Het OM is in hoger beroep evenals de rechtbank van mening dat een straf van 9 jaar beter past bij het feitencomplex.

Uitspraak (naar verwachting) op 8 juli 2011.