Syntens

Syntens, Van Houtum BV, Arion Holding BV, Vebego International BV en Laurentius Ziekenhuis bundelen krachten in actieprogramma Hygiene Hills

De organisaties Syntens, Van Houtum BV, Arion Holding BV, Vebego International BV en Laurentius Ziekenhuis hebben vandaag een samenwerkingsovereenkomst ondertekend onder de vlag Hygiene Hills. De partijen zijn deze samenwerking aangegaan om te komen tot eenvoudige oplossingen voor dagelijkse problemen in de zorg. Doel van het Hygiene Hills programma is de samenwerking tussen zorg en bedrijven te stimuleren om te komen tot efficiënte zorginnovaties waarmee de meest voorkomende irritaties in de zorg opgelost worden.

Door de vergrijzing van de samenleving stijgt de zorgvraag de komende jaren sterk. Daarnaast neemt de dreiging van personeelskrapte toe. Vanaf 2012 wordt in Limburg een tekort voorzien van 5,4% (2.800 arbeidsplaatsen) aan verpleegkundigen en verzorgenden (bron: berekening SEOR gebaseerd op cijfers CBS). Omdat de provincie Limburg eerder en sneller vergrijst en ontgroent dan de rest van Nederland, treffen deze ontwikkelingen de provincie in sterkere mate.

Arbeidsbesparende innovaties en slimmer werken
Bestaande oplossingen voor deze problematiek zijn vooral gericht op mobiliteit, educatie, langer werken, nieuwe doelgroepen en personeelsplanning. Doel van de nieuwe oplossingen is om de dagelijks terugkerende handelingen aangenamer te maken, zowel voor de patiënt als de verpleegkundige. Betrokken medewerkers komen met een beperkte tijdsinvestering tot creatieve ideeën, waarbij hygiëne en patiëntvriendelijkheid centraal staan, maar ook een duidelijke tijdsbesparing voor de verpleegkundige moet worden gerealiseerd. Er is tot nu toe weinig aandacht voor arbeidsbesparende innovaties en slimmer werken. Het actieprogramma Hygiene Hills gaat daar verandering in brengen. Enerzijds is innovatie noodzakelijk om arbeid en kosten in de zorg te besparen. Anderzijds kan het bedrijfsleven, gesteund door innovatiecentrum Syntens, een toekomstvolle bedrijfstak voor Limburg uitbouwen.

Drie aandachtsgebieden
De samenwerking tussen de partners is drieledig. Ten eerste is er de vraaggestuurde aanpak bij zorginstellingen. Met brainstorms en interviews worden goede ideeën voor arbeidsbesparende innovaties zichtbaar gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn de bedpan -een grote irritatie onder verpleegkundigen en patiënten- en het vinden van een manier om goed en snel handen te wassen, om meer hygiënisch te (blijven) werken. Tot slot is er het beter stroomlijnen van het proces tijdens het ochtendritueel. Patiënten worden âs ochtends namelijk meermaals gestoord. Betere afstemming hiervan leidt tot efficiënter en patiëntvriendelijker werken.
Op de tweede plaats ontwikkelen bedrijven oplossingen in samenwerking met zorgprofessionals. Dit leidt tot complementaire inzichten; iedere partner brengt zijn know how in. En ten derde wordt de vermarkting en financiering van de innovatie in goede samenwerking met zorg, bedrijven en overheid uitgewerkt.

Er is een korte filmimpressie gemaakt van de ondertekening.