Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 24-06-2011 Aedes en Woonbond bieden alternatief voor korten op huurtoeslag

Laat eigenwoningbezitters meebetalen om huren voor de laagste inkomens betaalbaar te houden. Dit stellen huurdersbelangenvereniging de Nederlandse Woonbond en Aedes vereniging van woningcorporaties in reactie op het plan van minister Donner om fors te korten op de huurtoeslag.

Het kabinet wil met ingang van volgend jaar jaarlijks 140 miljoen bezuinigen op de uitgaven voor huurtoeslag. Daarom heeft minister Donner op 17 juni voorgesteld om huurtoeslagontvangers in een wat duurdere huurwoning fors te korten. Toeslagontvangers met een huur boven EUR 361,66 gaan dan gemiddeld 120 euro per jaar extra betalen, oplopend naar 160 euro in de jaren daarna. Voor sommige huishoudens kan de korting bijna 400 euro bedragen.

Afbeelding: envelop dienst Toeslagen Op die manier worden zij volgens het kabinet geprikkeld om naar een andere, goedkopere huurwoning uit te kijken. Volgens de Woonbond leidt de korting tot dramatische koopkrachteffecten, onbetaalbare huurlasten, betalingsproblemen en armoede.

De voorgestelde korting op de huurtoeslag raakt 900.000 huishoudens met de allerlaagste inkomens. Ongeveer 80 procent van de huurders die vanwege een laag inkomen toeslag krijgt woont in een woning met een huur boven de EUR 361,66. Aanbod aan woningen met een huur die lager ligt is er in de praktijk nauwelijks. Vrijkomende woningen met een lagere huur zijn meestal onzelfstandig en zeer klein. Voor gezinnen of meerpersoonshuishoudens zijn deze woningen niet geschikt. Verhuizen, zoals het kabinet wil, is dus doorgaans geen optie.

Korting op huurtoeslag wrange maatregel

`Met deze maatregel worden ook de laagste inkomens de dupe van de vastzittende woningmarkt', zegt Marc Calon, voorzitter van Aedes. Directeur Ronald Paping van de Woonbond formuleert het nog sterker. Hij noemt de korting op de huurtoeslag een wrange methode om huurders met een laag inkomen de schuldsanering in te helpen. `Deze huurders wordt ineens door het kabinet verweten dat zij te duur wonen en niet alleen "geprikkeld", maar feitelijk gedwongen te verhuizen. Waar deze mensen heen moeten is mij een raadsel. Woningen met een huur die lager ligt zijn nauwelijks beschikbaar.'

Koopsector niet opnieuw buiten schot laten

Tot nu toe is het de huursector die meebetaalt aan de bezuinigingmaatregelingen van dit kabinet, terwijl de koopsector buiten schot blijft. In een gezamenlijk statement leggen Aedes en de Woonbond het kabinet de vraag voor of het wel eerlijk het is om deze bezuiniging te laten betalen door huurders met de allerlaagste inkomens. De bezuiniging die het kabinet nodig acht kan volgens hen beter gerealiseerd worden door huurtoeslagontvangers te ontzien, en huiseigenaren met een hoger inkomen iets meer te laten betalen. Dat kan via een zeer bescheiden verhoging van het zogenaamde eigenwoningforfait, het fictieve inkomen dat een eigenwoningbezitter moet optellen bij zijn inkomen uit werk en woning.

Alternatief: eigenwoningforfait 0,03 procent omhoog

Aedes en de Woonbond hebben een alternatief uitgewerkt voor de bezuiniging op de huurtoeslag. Daarin stijgt het eigenwoningforfait van (gemiddeld) 0,55 procent van de WOZ-waarde naar 0,58 procent van de WOZ-waarde. Dit kost huiseigenaren gemiddeld 35 euro per jaar extra aan belasting. De totale opbrengst van deze maatregel zou gelijk zijn aan de door minister Donner voorgestelde bezuiniging op de huurtoeslag in de komende jaren, namelijk gemiddeld 140 miljoen euro per jaar tot 2016

Lees gezamenlijk statement Aedes en de Woonbond (pdf)