Voedsel en Waren Autoriteit

Boskoopse bedrijven nog steeds boktorvrij

Nieuwsbericht nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit | 24 juni 2011

In opdracht van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) zijn in Boskoop en omgeving gerichte inspecties geweest naar de aanwezigheid van de Oost-Aziatische Boktor. Deze inspecties worden sinds de boktorvondst eind 2009 minimaal 2 keer per jaar uitgevoerd. In mei en juni hebben bedrijven die waardplanten telen en verhandelen binnen de bufferzone een keurmeester van de keuringsdienst Naktuinbouw op hun bedrijf gehad. Daarbij zijn geen boktorren of symptomen aangetroffen.

Verplichte inspecties bufferzone
Na de boktorvondst eind 2009 is een bufferzone ingesteld van 2 kilometer. Om de handel in waardplanten vanuit de bufferzone toe te staan, is in de Europese regelgeving vastgelegd dat 2 maal per jaar een inspectie moet worden uitgevoerd. De volgende inspectieronde start in november van dit jaar. Komend najaar wordt de groene ruimte in de bufferzone weer geïnspecteerd. Door de inspecties wordt vastgesteld dat de handel van plantmateriaal uit Boskoop veilig is.

Meer informatie:

* dossier Aziatische boktorren

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de nVWA (070) 448 46 46. Consumenten en bedrijven kunnen bellen met (0800) 0488.

De AID, PD en VWA bouwen aan één nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit.