Rijksvoorlichtingsdienst
Watertekort iets afgenomen, maar zorg blijft
- Dit is een gezamenlijk bericht van Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat en de waterschappen. -
Het heeft de afgelopen week geregend maar niet voldoende om het tekort aan neerslag in Nederland op te heffen. Rijkswaterstaat en de waterschappen blijven daarom waakzaam ondanks de neerslag. De meeste eerder genomen maatregelen blijven daarom in stand. Dat heeft het Management Team Watertekorten deze week besloten. Wel biedt de neerslag en de toenemende rivierafvoer de mogelijkheid om tijdelijk de aanvoer naar Rijnland vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal stop te zetten en de aanvoer te regelen vanuit Gouda. Dit heeft bovendien een gunstig effect op de recreatievaart in dit gebied.
Ook blijft de aandacht gericht op de bestrijding van de verzilting in West Nederland, onder meer door bij de hogere rivierafvoer het Volkerak-Zoommeer van extra zoet water te voorzien. De bestrijding van de verzilting maakt het wel noodzakelijk dat de maatregelen bij de Goereese Sluis in stand worden gehouden. Hier kunnen schepen nog steeds alleen bij eb worden geschut.
De verhouding tussen neerslag en verdamping is op dit moment door de vele buien iets gunstiger. Vooral de landbouw profiteert hier direct van. Voor de waterbeheerders begint de zomer echter nog te droog. Afgelopen maanden heeft zich een fors neerslagtekort opgebouwd. De hoeveelheid regen en de aanvoer van rivierwater zijn nog steeds niet genoeg om dit neerslagtekort op te heffen en de grondwaterstand in grote delen van Nederland te herstellen.
Zowel in Nederland als in het stroomgebied van Rijn en Maas is wel een flinke hoeveelheid neerslag gevallen waardoor het neerslagtekort nu iets afgenomen is naar 134 mm. De waterbeheerders blijven de situatie scherp in de gaten houden. Nederland is voor de aanvoer van zoet water voor een groot deel afhankelijk van de Rijn en de Maas. De afvoer van de Rijn is circa 1400 m3/s, deze zal de komende dagen naar verwachting toenemen tot circa 1500 m3/s. Dat is nog steeds te laag voor de tijd van het jaar. Normaal is dat in juni ongeveer het dubbele. Als er een periode aanbreekt met weinig tot geen neerslag, zoals normaal voor deze tijd van het jaar, zakt de Rijnafvoer naar verwachting terug naar zeer lage waarden. De afvoer van de Maas is op dit moment ca. 60 m3/s, ongeveer de helft van het normale niveau voor de tijd van het jaar.
De waterbeheerders, verenigd in de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) en het Management Team Watertekorten overleggen wekelijks om te bepalen of geldende droogtemaatregelen gehandhaafd moeten blijven of kunnen worden aangepast.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Noot voor redacties (
RVD Mediafeed