Vrije Universiteit Amsterdam

Fonologie en grammatica Katukina-Kanamari


* Startdatum: 24-06-2011


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Fonologia e Gramática Katukina-Kanamari


* Spreker: Z. dos Anjos Gonçalves da Silva


* Promotor: prof.dr. W.L.M. Wetzels prof.dr. F. Queixalos


* Onderdeel: Faculteit der Letteren


* Wetenschapsgebied: Letteren


* Evenementtype: Promotie

Zoraide dos Anjos Gonalves da Silva geeft een grammaticale en fonologische analyse van de Katukina-Kanamari taal. Deze taal wordt gesproken door ongeveer 2200 mensen in de Amazone in Brazilië.

Het werk van Dos Anjos Gonalves da Silva bestaat uit vier delen. In het eerste deel beschrijft zij de achtergrond van de Katukina-taal. Ook gaat zij in op het leven van de Katukina do Bi en Kanamari gemeenschap. Naast de geografische locatie beschrijft zij de leeftijdsopbouw, de kosmologie, mythologie, religie, het gebruik van de taal en de scholing. Deel twee bevat een beschrijving van de fonologie en de morfonologie van het Katukina. Dos Anjos Gonalves da Silva geeft een uiteenzetting van het klinker- en medeklinkersysteem, de fonologische opposities en de fonetische variatie. Vervolgens behandelt zij de lettergreepstructuur en de rol van het fonologische woord en geeft een overzicht van de lettergreeptypen en van de distributie van de medeklinkers aan het begin en aan het einde van de lettergreep. Tenslotte bespreekt zij het woordaccent en het accent in de fonologische frase.

Deel drie bevat een overzicht van de morfologie van het Katukina. Na een korte typologische definitie bespreekt Dos Anjos Gonalves da Silva de verschillende woordklassen, waarvan er drie verbuigbaar zijn: de zelfstandige naamwoorden, de werkwoorden en de postposities; de bijwoorden zijn niet verbuigbaar. Vervolgens zet zij de flexionele en derivationele processen van deze taal uit. In deel vier behandelt zij de syntactische structuur van het Katukina. Dit is onderverdeeld in zes secties: (4) de interne structuur van de woordgroepen, (5) de syntaxis van de zin, (6) bepalingen, (7) veranderingen in de argumentstructuur, (8) de plaats van het predicaat in de hiërarchische structuur, (9) zinstypen.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam