Gemeente Súdwest Fryslân


Nieuws

Wethouder Sinnema opent expositie stadhuistuin Sneek


Wigle Sinnema, wethouder Cultuur, opent vrijdag 24 juni om 16.00 uur een `Beeldentuin' expositie in de tuin van het stadhuis in Sneek.

De ontvangst en de opening vinden plaats op het Waltaplein in het stadhuis, ingang Marktstraat 5 in Sneek.

Iedereen is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. De inrichting van de `Beeldentuin' is dit jaar verzorgd door Galerie Oosthem uit Oosthem en Galerie & Kunstuitleen Peter Bax uit Sneek. De expositie is dagelijks te bezichtigen tijdens de openingstijden van het gemeentehuis en duurt tot eind september 2011.

Namens Galerie Oosthem exposeren Anja Nutters uit Groningen en Herman van der Made uit Harlingen. Galerie & Kunstuitleen Peter Bax komt met een presentatie van Herman Bartelds uit Enumatil en Henk Vissers uit Nieuw Bergen.

De zomerexpositie is dagelijks te bezichtigen, tijdens openingstijden van het gemeentehuis en duurt tot en met eind september 2010.

De kunstenaars
Werk van Bartelds Herman Bartelds, geboren in Haren (1956), woont en werkt in Enumatil. Hij volgde zijn opleiding aan de Academie Minerva in Groningen (1976-1980). Eenvoud en robuust zijn de kenmerken voor het werk van Herman Bartelds. Stenen, die op de huid de sporen van de tijd dragen worden samengevoegd met vormen van messing tot nieuwe constellaties. De bewerking van steen en messing geven beide materialen een verwantschap zodat hun polariteit opgelost wordt. Ondanks de ruwe materialen en de weinig gepolijste afwerking stralen de beelden een zekere zachtheid uit. Herman Bartelds nam deel aan verschillende exposities in binnen en buitenland, waaronder het Stedelijk Museum Amsterdam en Beurspresentaties in o.a. Gent (België) en Wenen (Oostenrijk). Hij verzorgde opdrachten in openbare ruimtes door het gehele land en zijn werk bevindt zich in vele particuliere collecties en die van de Nederlandse Gasunie en de Rabobank.

Werk van Henk Vissers

De kunstenaar Henk Vissers (1954) uit Nieuw Bergen, Limburg, werd opgeleid aan de Kunstacademie Tilburg waar hij in 1978 afstudeerde in tekenen, grafiek en schilderen 1e graads. Van hem zijn enkele beelden van cortenstaal in deze zomerexpositie opgenomen. "Een leven zonder creëren kan ik mij eigenlijk niet meer voorstellen. Het is een primaire levensbehoefte geworden, een manier om mijn gevoelens uit te drukken. Dagelijks ben ik bezig met dit proces dat voortkomt uit nieuwsgierigheid en de behoefte om vorm te geven aan de beelden in mijn hoofd. Na elk afgerond beeld of schilderij liggen er steeds weer uitdagende mogelijkheden voor nieuwe werken. De wetenschap nooit uit te komen bij wat je verwacht, is tegelijkertijd frustrerend en motiverend. Hoe tegenstrijdig dit ook moge klinken. Het is nooit af." Werken van hem bevinden zich in privécollecties en verzamelingen van bedrijven en instellingen.

Werk van Herman van der Made De kunstenaar Herman van der Made uit Harlingen is er een uit de stal van Galerie Oosthem. Zwerf- en rolstenen zijn voor Van der Made het basismateriaal: Keien gevormd op de grens van bodem en water. Hij schouwt de steen die hij wil bewerken, en komt in een soort van samenspraak. Dan komt vanuit die leegte het beeld op dat hij wil scheppen. Het is een zoektocht naar de grenzen van zijn verbeelding en de schoonheid die hij wil vrijmaken. De zwerf/rol-steen is voor hem een symbool van eenheid. Hierbinnen is Herman van der Made op zoek naar de spanning tussen het buitenste en het binnenste op een zodanige wijze dat de eenheid bewaard blijft. "Ik houd van een heldere en sobere vormentaal" aldus de kunstenaar.

Galerie Oosthem presenteert tevens werk van de kunstenares Anja Nutters uit Groningen.

Werk van Anja Nutters Denken over het dagelijkse doen. Het ophangen van de was geeft beeldend kunstenaar Anja Nutters aanleiding tot het scheppen van een kunstwerk. Dagelijkse gebruiken vormen een bron van inspiratie. De vorm van een rol plakband of andere gebruiksvoorwerpen, zijn eveneens het startsein om aan de slag te gaan. Volgens eigengemaakte regels bouwt zij kunstwerken van alledaagse materialen. Het toepassen van de persoonlijke regels heeft een kunstwerk als resultaat, waarbij het alledaagse iets bijzonders wordt. Een spel van waarnemen, denken en doen. De installaties in de stadstuin te Sneek bieden een frisse kijk op het dagelijkse leven.