Site specific lichtkunst van Giny Vos voor KunstKapel Zuidas Amsterdam

Persbericht van Bureau A tot Z

PERSBERICHT
VIRTUEEL MUSEUM ZUIDAS - KUNSTKAPEL
20 juni 2011

Aankondiging Expositie:
Round and Round
Site Specific Lichtinstallatie door Giny Vos
OPENING: vrijdag 24 juni om 17.00 uur

KunstKapel Zuidas presenteert de cinematografische licht-installatie Round and Round van beeldend kunstenaar Giny Vos. Ieder jaar stelt de Kunstkapel een kunstenaar centraal die een beeldbepalend kunstwerk op Zuidas heeft gerealiseerd. In 2009 werd, in opdracht van het Virtueel Museum Zuidas en KPN, de installatie White Noise - handschrift van het heelal in werking gesteld. Het werk is aangebracht op de Alticom zendmast op Zuidas Amsterdam.

Round and Round gaat over de geschiedenis van het bewegende beeld. Het mengt de vroegste filmbeelden met de eerste, grove beelden van de computer, vertaald in overgedimensioneerde pixels als verwijzing naar de digitale beeldwereld. Aan de hand van deze geschiedenis onderzoekt Vos aspecten van licht en beweging die tot het standaard idioom van de visuele media zijn gaan behoren.

Round and Round speelt in op de bijzondere architectuur van de KunstKapel: een volledig ronde, doorlopende muur. Speciaal voor deze installatie is een nieuw systeem ontwikkeld. Een constructie van 4096 LED-pixels voorziet de ruimte van een permanent verschuivend patroon van licht en donker. Doordat de pixels, aangestuurd door een computer, alle 256 grijswaarden kunnen tonen, ontstaan in het abstracte patroon van de grote pixels duidelijk herkenbare beelden. De ruimte is getransformeerd in een zoötroop, het eerste apparaat waarmee bewegende beelden tevoorschijn werden getoverd. Het licht komt alleen van de installatie en de bezoeker staat midden in het kunstwerk, omgeven door een voorstelling van fragmenten en flarden die de allereerste vorm van bewegend beeld weer tot leven wekken door licht en donker.

Giny Vos (Rotterdam, 1959) is beeldend kunstenaar en werkt met grootschalige lichtinstallaties in de openbare ruimte. Haar werk reageert op de stedelijke omgeving en de plek speelt hierbij altijd een bijzondere rol. Andere werken van Giny Vos in de openbare ruimte zijn o.a.: Lokroep (Stadskantoor Westpoortbeheer, Amsterdam); Kristalpaleis (Elicium, RAI Amsterdam); Reizend Zand (stationsplein Apeldoorn); Miracle in Between (Delhi, India: Expositie 48oC Public Art Ecology). In 2010 is de monografie Singing in the Dark verschenen bij uitgeverij Valiz. Eerder besteedde de AVRO aandacht aan het werk van Vos in het programma Kunstuur. www.ginyvos.nl

Tijdens de expositie vindt ook een side program plaats. Raadpleeg daarvoor de website www.virtueel-museum.nl en volg ons op Facebook (@virtueel museum) en Twitter (@KunstKapel).

Met dank aan: Dienst Zuidas, ING, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds BKVB.

Links:
http://www.virtueel-museum.nl



Razende Robot Reporter