Ingezonden persbericht
PERSBERICHT BOEDDHISTISCHE OMROEP
23 juni 2011
Boeddhistische Omroep vraagt budgethalvering in te trekken
De uitwerking van de mediaparagraaf uit het regeerakkoord zoals beschreven in de recente brief van minister Van Bijsterveld van OCW, leidt tot een halvering van het budget van de Boeddhistische Omroep Stichting (BOS) - om oneigenlijke redenen. De BOS vraagt de minister dan ook de budgethalvering in te trekken en de BOS op dezelfde wijze te behandelen als de omroepverenigingen.
Het vandaag verschenen onderzoeksrapport van de Boston Consulting Group met betrekking tot de hervorming van de publieke omroep voorziet in een bezuiniging van 6 miljoen euro voor het totale cluster 2.42 omroepen. De minister vermeldt in haar plannen echter een bedrag van maar liefst 13 miljoen euro wat neerkomt op een halvering van het budget. Daarmee worden de BOS en andere 2.42 omroepen buitenproportioneel en snoeihard gekort, maar liefst 7 miljoen euro meer dan de Boston Consulting Group berekent.
Bovendien wordt deze buitenproportionele maatregel gemotiveerd door op oneigenlijke wijze het onderscheid te maken tussen levensbeschouwelijke en algemene programmering. Alle programma's die de BOS uitzendt hebben een levensbeschouwelijke inhoud en functie, en vloeien logisch voort uit de visie, missie en het programmabeleid van de BOS. Met deze inhoudelijk-programmatische overweging van de minister lijkt zij haar bevoegdheden te buiten te gaan en wordt inbreuk gepleegd op de (programmatische) autonomie van de BOS en de boeddhistische gemeenschap. Het is immers niet aan de minister om vast te stellen welke programmering boeddhistisch is en welke niet, maar aan de boeddhistische organisaties en de achterban.
Ook wordt hiermee de bijl aan de wortel gelegd van de (levensbeschouwelijke) pluriformiteit en diversiteit van de publieke omroep. Grote groepen in de samenleving die zich om historische, sociaal-maatschappelijke of principiële redenen niet makkelijk verenigen, waaronder ook de boeddhistische, worden door de budgethalvering nog verder achtergesteld. De plannen zullen ertoe leiden dat de programmering van de publieke omroep minder divers wordt en minder een afspiegeling vormt van de kleurrijke Nederlandse samenleving. Breed georiënteerde alternatieve en spirituele maatschappelijke stromingen zullen zich minder herkennen in het media-aanbod.
Al vanaf haar oprichting in 2000 voldoet de BOS aan de eis van de minister tot samenwerking. De overheadfuncties van de omroep waren ondergebracht bij bestaande partijen en zij maakte gebruik van hun huisvesting. In eerste instantie betrof dat Teleac en daarna en nu nog steeds de NPO zelf. Ook op dit moment voert de BOS met verschillende partijen gesprekken over verdergaande integratie. De BOS gaat ervan uit dat goed gedrag niet gestraft dient te worden, en vraagt de minister om de BOS bij de vaststelling van de bezuinigingen rechtvaardig en op dezelfde wijze te behandelen als de omroepverenigingen en de budgethalvering in te trekken.
Ingezonden persbericht