Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

AMSTERDAM, 23 juni 2011

Unieke collectie Theaterinstituut toegankelijk, goed en efficiënt beheerd

Theater Instituut Nederland (TIN) beheert de collectie - het podiumgeheugen van meeer dan driehonderd jaar Nederlands theater - efficië«nt en op concurrerend kostenniveau. De dataverzameling wordt door gebruikers als secuur, relevant en vindbaar ervaren. Dat zijn enkele conclusies uit de quickscan die Gordion Cultureel Advies in opdracht van het TIN heeft verricht. Daarnaast constateert het onafhankelijk bureau het onomstreden groot belang van het behoud van het theatererfgoed; het biedt een bijzondere vorm om begrip van onze samenleving te krijgen, gevoegd bij het unieke en vluchtige karakter van de podiumkunsten.

De TIN collectie

De collectie van het TIN wordt al sinds de 19e eeuw verzameld en getoond in talloze publicaties, digitale presentaties en reizende tentoonstellingen. De collectie, documentatie en archieven bevatten niet alleen informatie over het theater van vandaag maar gaan terug tot in de 17e eeuw. Dagelijks raadplegen onder meer studenten, theaterliefhebbers en professionals de database via de TIN website of bezoeken de mediatheek. De efficiëntie van het beheer en behoud in de depots is met ¤ 110,- per vierkante meter per jaar goed tot 'cutting edge'.

De omvang van de collectie

In omvang en detaillering behoort de theatercollectie van het TIN internationaal tot de toonaangevende instellingen op dit gebied en kan zich meten met collecties in bijvoorbeeld het Victoria and Albert Museum in Londen. De TIN collectie bestaat uit een half miljoen collectiestukken zoals spelfoto's, recensies, programmaboekjes, affiches, kostuums, audiodragers, knipsels, ontwerptekeningen, brieven en personaliamappen. Digitaal, en straks ook via internet, zijn al meer dan 300.000 afbeeldingen, geluid-, bewegend beeld- en tekstbestanden beschikbaar. De wijze van digitalisering door het TIN geldt in de visitatie rapporten 2010 van het ministerie als 'best practice'.

Aanleiding Quickscan

Het TIN liet deze quickscan uitvoeren naar aanleiding van het Advies van de Raad van Cultuur van 29 april jl. waarin een onderzoek bepleit wordt naar de erfgoedtaak van het TIN. Staatssecretaris Zijlstra is voornemens om de rijkssubsidie voor het TIN met ingang van 2013 abrupt en geheel te beëindigen.