Ingezonden persbericht
Persbericht
23 juni 2011
Light chips niet dikmakend
Rijswijk - Light chips maken niet dik. Dat is de juiste conclusie die kan worden getrokken uit het onderzoek waarin normale chips met light chips wordt vergeleken en waarbij het effect van kunstmatige vetvervangers is bestudeerd. Diverse media hebben gisteren een verkeerde conclusie verbonden aan het onderzoek door te stellen dat light chips dik zouden maken.
De FNLI is teleurgesteld in verschillende media die niet zorgvuldig hebben gehandeld en verkeerde conclusies hebben getrokken naar aanleiding van het onderzoek van Susan E. Swithers. In de berichtgeving van gisteren wordt ten onrechte geen verschil gemaakt tussen verschillende soorten light chips. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat het soort chips dat dik zou maken light producten zijn waar olestra (vetvervanger) in zit. Deze stof is niet in de EU toegelaten en wordt in Europa niet gebruikt. Light chips met olestra zijn dus ook niet op de markt in Nederland. Light chips in Europa bevatten alleen maar minder vet en zijn dan dus ook minder dikmakend. En light producten die minder vet bevatten worden in het betreffende onderzoek door hoofdonderzoeker Susan E. Swithers juist positief beoordeeld.
Bovendien worden in de berichtgeving van gisteren beweringen gedaan over één specifiek product, op basis van één onderzoek welk op dieren uitgevoerd is. In het originele onderzoek doen de onderzoekers deze beweringen niet. Levensmiddelenbedrijven zijn altijd verplicht om beweringen over hun producten, gerelateerd aan gezondheid, te baseren op onderzoek dat bij mensen is uitgevoerd.
'Het is de FNLI een raadsel hoe dergelijke berichtgeving systematisch en structureel verdraaid en zonder tegengeluid in serieuze kranten en op websites kan worden geplaatst' aldus Philip den Ouden, directeur FNLI. 'Het is bovendien jammer voor de originele onderzoekers. Zij hebben op consciëntieuze wijze hun onderzoek uitgevoerd en daarover gerapporteerd, inclusief de noodzakelijke nuances en kanttekeningen.'
De levensmiddelenindustrie (FNLI) en de supermarkten (CBL) zetten zich in om de samenstelling van producten te verbeteren. Zo werd als gevolg van de inspanningen van de Taskforce Zout van de FNLI tussen 2007 en 2010 een reductie van zout in verwerkte voedingsmiddelen van 10% bereikt. FNLI en CBL zijn met het Platform Productsamenstelling de krachten aan het bundelen om de vermindering van energie en zout in voedingsmiddelen die al gaande is, nog meer momentum te geven.
- Einde Bericht -