Ingezonden persbericht


Schimmels en mycotoxinen in de levensmiddelenindustrie

Schimmels en gisten zijn belangrijke veroorzakers van bederf van levensmiddelen, met vaak grote economische schade als gevolg. Verder kunnen tal van schimmelsoorten mycotoxinen produceren; deze mycotoxinen vormen een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid; sommigen zijn zeer persistent.

Schimmels zijn moeilijk te bestrijden. Ze komen overal voor en verspreiden zich gemakkelijk, bijvoorbeeld via hun sporen. Contaminatie met schimmelsporen is lastig te voorkomen, vooral op levensmiddelen die niet door een verpakking worden beschermd. Maar schimmelsporen kunnen ook in verpakte producten aanwezig zijn en daar wachten op een gunstig moment om te ontkiemen.

Momenteel zijn meer dan 400 mycotoxinen bekend waarvan sommige kanker-verwekkend zijn. Door de Europese Unie zijn momenteel voor slechts een 6-tal mycotoxinen wettelijke criteria gesteld. Het betreft aflatoxine, patuline, ochratoxine A, deoxynivalenon, zearalenon en fumonisine. Inmiddels wordt ook wetgeving ontwikkeld voor T-2 en HT-2 toxinen.

Tijdens het symposium zullen deskundigen op de meest recente ontwikkelingen ingaan en achtergrondinformatie verstrekken. Hierbij staan centraal:
. het bederf van levensmiddelen door schimmels en gisten;
. methoden om schimmels en gisten te bestrijden;
. de productie van mycotoxinen door schimmels;
. de mycotoxinen zelf, nieuwe detectiemethoden, de Europese wetgeving, preventie en beheersing.

Doelgroepen:

Het symposium is bedoeld voor functionarissen in de voedingsmiddelenindustrie, zoals ondernemers, medewerkers kwaliteitszorg, risicomanagers, regulatory affairs managers, levensmiddelentechnologen, proces- en plantmanagers en hoger management. Tevens is het symposium interessant voor beleidsmedewerkers, toezichthouders, onderzoekers, docenten en alle anderen die zich richten op veiligheid, duurzaamheid, innovatie en gezondheidsaspecten van voeding.

Deelname-informatie
De deelnamekosten bedragen E 325 p.p. inclusief lunch. Tevens ontvangen de deelnemers de proceedings van het symposium en de CD-rom Dossier Voedselveiligheid 6e editie (auteur Dr. S. Notermans). Bij aanmelding vóór 1 mei 2011 geldt een korting van E 50 p.p.

Plaats
Het symposium wordt gehouden in Hotel De Biltsche Hoek, De Holle Bilt 1, 3732 HM, De Bilt, Tel. +31 (0)30 220 58 11, www.biltschehoek.com/nl

Inschrijving
Middels onderstaand inschrijvingsformulier. Dit formulier is ook te downloaden van www.foodmicro.nl.

Annuleringsvoorwaarden
Tot 14 dagen voor de aanvang van het symposium kan uitsluitend schriftelijk worden geannuleerd. Bij annulering binnen 14 dagen voor aanvang van het symposium is het volledige bedrag verschuldigd. Het is uiteraard wel mogelijk een collega als vervanger te laten deelnemen.




Ingezonden persbericht