Raad van State


donderdag 23 juni 2011
10.00 uur
Zitting over de weigering door het dagelijks bestuur van het stadsdeel West van Amsterdam om een monumentenvergunning te verlenen voor het verplaatsen van houtzaagmolen De Otter en twee droogloodsen. De molen uit 1631 staat aan de Kostverlorenstraat in Amsterdam. De stichting 'Houtzaagmolen de Otter' wil graag de molen verplaatsen naar het Industrieel Erfgoedpark 'De Hoop' in Uitgeest, zodat de molen daar gebruikt kan worden voor het zagen van bomen tot planken en balken. Op de huidige locatie kan de molen volgens de stichting minder draaien door de omliggende bebouwing en al helemaal niet zagen. De rechtbank in Amsterdam verklaarde in mei 2011 een eerder beroep van de stichting gegrond en bepaalde dat de stichting werd geacht in het bezit te zijn van de monumentenvergunning. Het dagelijks bestuur van het Amsterdamse stadsdeel West is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak op zijn beroep, verzoekt het dagelijks bestuur de Raad van State de uitspraak van de rechtbank voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201105690/2)
Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Schijndel heeft verleend aan een dierenpension aan de Heertveldseweg in Schijndel. In het dierenpension mogen maximaal 140 honden en 50 katten worden opgevangen. Een omwonende komt tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vreest vooral geluidsoverlast. Volgens hem voldoet het dierenpension niet aan de geluidsnormen die in de vergunning zijn opgenomen. (zaaknummer 201007911/1)

12.00 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Apeldoorn heeft opgelegd aan golf- en businessclub De Scherpenbergh aan de Albaweg in Lieren. Met de dwangsom wil het gemeentebestuur bereiken dat de club drie oefenholes niet gebruikt. Volgens het gemeentebestuur is het gebruik namelijk in strijd met het bestemmingsplan en is er bovendien nog geen 'concreet zicht op legalisatie'. De golfclub wil graag de oefenholes gebruiken en is tegen de dwangsom in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Zutphen verklaarde in mei 2011 een eerder beroep van de golfclub ongegrond. In afwachting van een definitieve uitspraak op haar beroep, verzoekt de golfclub de Raad van State de dwangsom voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201106048/2)