Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 23-06-2011 D66 wil doorstroming woningmarkt afdwingen

D66 stelt voor om de woningmarkt in beweging te krijgen door huurders van een sociale huurwoning met een middeninkomen te dwingen om door te stromen. Wie teveel verdient voor zo'n woning, moet verhuizen of akkoord gaan met een markthuur.

Het voorstel van D66 leverde een boeiend debat op in het Vara radioprogramma Degids.fm (23 juni). Volgens D66-parlementariër Kees Verhoeven wordt de woningmarkt vlot getrokken door het scheefwonen streng aan te pakken. Hij gaat er daarbij vanuit dat een groot aantal huurders in een sociale huurwoning veel verdient. Verhoeven sprak zelfs over `grootschalig misbruik' van een sociale voorziening.

Afbeelding: verhuizing Woonbonddirecteur Ronald Paping vond die beschuldiging onterecht. Volgens hem zijn er huurwoningen waarvoor, op grond van de kwaliteit ervan, een hogere huurprijs gerecht-vaardigd zou zijn. Maar Paping vindt het onverstandig om inkomenshuren te introduceren, omdat daarmee de relatie tussen kwaliteit en prijs zoek raakt.

Ook koopsector aanpakken

Volgens Paping valt het met de omvang van het scheefwonen erg mee, als wordt uitgegaan van een inkomensgrens van anderhalf keer modaal. Verhoeven en Paping vonden elkaar uiteindelijk in de conclusie dat het om de problemen op de woningmarkt te kunnen oplossen nodig is zowel maatregelen voor de huurmarkt als voor de koopmarkt te nemen.

D66 wil ook jaarlijkse inkomenstoets

Het huidige kabinet introduceerde per 1 januari een inkomensgrens voor een sociale huurwoning van 33.614 euro. Die wordt gehanteerd op het moment dat een woning wordt betrokken. Het voorstel van D66 gaat verder en stelt een jaarlijkse inkomenstoets voor. Iedereen die op grond van die toets meer blijkt te verdienen dan de inkomensgrens, moet vervolgens in termen van D66 de `nieuwe woonkeuze' maken: `verhuizen naar een niet-sociale, ongesubsidieerde woning en anders substantieel meer huur betalen.' Om een en ander mogelijk te maken zouden huurders voortaan een aanvullend (huur)contract moeten ondertekenen, een keuzecontract. D66 zegt daarmee meer ruimte te willen creëren voor de groepen die het meest behoefte hebben aan een sociale huurwoning. Fysiek, doordat er huurwoningen vrijkomen, en financieel doordat corporaties hun huurinkomsten zien stijgen.