Jellinek

Veel drank, weinig drugs in cafés

23 juni 2011

Resultaten Antenne onderzoek 2010

Onder cafébezoekers wordt tijdens het uitgaan flink gedronken, maar er worden niet veel drugs gebruikt. Dit blijkt uit de Antenne monitor, die jaarlijks door de Universiteit van Amsterdam in opdracht van Jellinek Preventie wordt uitgevoerd. In Antenne worden al sinds 1992 trends in alcohol- en druggebruik in Amsterdam gevolgd.

Eind 2010 hebben 590 bezoekers van mainstream, hippe, homo- en studentencafés in Amsterdam een vragenlijst ingevuld over middelengebruik in het algemeen en tijdens het uitgaan. Dit waren mannen en vrouwen van gemiddeld 27 jaar. Een kwart was allochtoon.

Koning alcohol regeert

Vrijwel alle cafébezoekers drinken en hoewel ze vergeleken met tien jaar geleden eerder vinden dat iemand te veel heeft gedronken, vertaalt zich dat vooralsnog niet in een daling van de geconsumeerde hoeveelheden. Gemiddeld worden vijf glazen alcohol per drinkdag gedronken en dat is al jaren gelijk. Eén op de tien cafébezoekers is `probleemdrinker': zij drinken meer en vaker, maar vertonen vooral meer symptomen van afhankelijkheid en schadelijk drinkgedrag. Mannen zijn drie keer zo vaak probleemdrinker als vrouwen. Na het uitgaan stappen weinig cafébezoekers met een slok op in de auto, maar na een aantal glazen alcohol op de fiets gebeurt des te meer. Uit het kwalitatieve uitgaanspanel blijft het alcoholaanbod stabiel en draait allang niet meer om wijn en bier alleen. Desalniettemin is `duur drinken' uit. Panelleden wijten dit aan het `crisisgevoel' en de hoge alcoholprijzen in de horeca.

Minder dagelijkse rokers

Iets meer dan de helft van de cafébezoekers rookt, waarvan een kwart dagelijks. De niet-dagelijkse rokers nemen op rookdagen gemiddeld 5 sigaretten; dagelijkse rokers gemiddeld 12 per dag. Opvallend vergeleken met de vorige cafésurveys is de nagenoeg halvering van het aandeel dagelijkse rokers, terwijl het aandeel huidige (laatste maand) rokers vrijwel gelijk bleef. Met andere woorden: er zijn niet minder rokers in vergelijking met voorgaande jaren maar men rookt minder vaak dagelijks. Uit de kwalitatieve panelstudie in het Amsterdamse uitgaansleven blijkt dat de gemoederen na het invoeren van het rookverbod in juli 2008 inmiddels wat tot bedaren zijn gekomen. Over de hele linie wordt in uitgaansgelegenheden minder stiekem gerookt. Bezoekers houden zich aan het rookverbod en zoeken de rookruimte op om te roken.

Weinig drugsgebruik door cafébezoeker

Bijna een kwart van de cafébezoekers heeft de laatste maand geblowd. Ecstasy en cocaïne zijn de meest gebruikte `partydrugs'. Toch hebben de meeste cafébezoekers deze middelen nog nooit gebruikt. In de laatste maand gebruikte ongeveer één op de acht cafébezoekers ecstasy, evenveel als cocaïne, waarbij het deels om dezelfde personen gaat. Het gebruik van ecstasy en cocaïne is sinds 2005 iets toegenomen, voornamelijk onder bezoekers van mainstream cafés. Amfetamine en GHB scoren veel lager. Ook tijdens het uitgaan gebruiken verreweg de meeste cafébezoekers niets anders dan tabak en alcohol; slechts 5% heeft ecstasy, cocaïne of amfetamine gebruikt.

Middelengebruik (laatste maand) cafébezoekers 2000-2010 Zie het origineel