GroenLinks


Voortzetten NAVO-missie beschermt Libische burgers

GroenLinks steunt de verlenging van de NAVO-missie in Libië. De bescherming van de burgers van Libië en hun strijd om vrijheid staan voor GroenLinks centraal. GroenLinks Tweede Kamerlid Mariko Peters: "We kunnen de Libiërs niet in de steek laten en overleveren aan het regime van Khaddaffi, dat burgers verkracht en vermoordt. De militaire inzet van de NAVO beschermt de Libische burgers en verzwakt de troepen van Khaddaffi."

De missie moet burgers ook op de lange termijn bescherming bieden en een politieke oplossing ondersteunen. GroenLinks heeft de regering bij breed ondersteunde motie aangespoord zich daarvoor meer in te spannen.

Daarnaast hecht GroenLinks aan de bevestiging van minister Rosenthal dat het een internationaalrechtelijke plicht is om de schade en burgerslachtoffers van de NAVO te compenseren.

En dat amnestie voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid van Khaddaffi niet onderdeel van een politieke oplossing kan zijn.

Voor GroenLinks is belangrijk dat er voldoende vertrouwen is dat de missie zorgvuldig is ingericht. Doel, politieke strategie, en middelen moeten helder zijn. Daarnaast moeten er voldoende garanties zijn dat de missie wordt opgevolgd door steun van de internationale gemeenschap voor wederopbouw en democratie in Libië.

Peters: "Eerder liepen de hazen alle kanten op. Dan moet je als klein land dubbel oppassen. Nu is er gelukkig meer duidelijkheid over de inrichting en richting van de missie. Hierdoor kan GroenLinks instemmen met de verlenging ervan."

Verder blijft GroenLinks benadrukken dat er een betere bescherming en opvang van vluchtelingen moet komen.

Peters: "Veel vluchtelingen zijn de afgelopen maanden vermist geraakt of omgekomen tijdens hun vlucht naar Europa. Dit moet beter worden aangepakt door de NAVO, die met schepen patrouilleert in de Middellandse zee, en door de EU die de vluchtelingen opvangt."