Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Nieuwe economische kansen voor eiwitproductie

23 jun 2011

Als wereldgemeenschap staan we voor de niet geringe opgave om in 2050 9 miljard monden te voeden binnen de draagkracht van het mondiale ecosysteem.

De productie en consumptie van dierlijke eiwitten (vlees, vis, eieren en zuivel) behoren tot de meest grondstoffen kostende onderdelen van het voedselpakket. Deskundigen voorzien dramatische gevolgen voor voedselzekerheid, milieu, natuur & landschap als we er niet in slagen ons verbruik van dierlijke eiwitten om te buigen naar een meer duurzaam, plantaardig dieet. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I) heeft Wageningen UR een workshop over ânieuwe kansen voor eiwittenâ georganiseerd. Onderzoekers van Wageningen UR en TNO hebben de âstate-of-the-artâ geschetst. Vervolgens is groepsgewijs gediscussieerd over perspectiefvolle business cases, waar een grote toegevoegde waarde te realiseren is voor de agrarische sector. Onderzoek en bedrijfsleven noemen vier business cases als meest perspectiefvol: bioraffinage van hoogwaardige eiwitten, insecten (o.a. als dier en visvoeder , peulvruchten en de teelt van algen, eendenkroos en zeewieren).
In de agenda âs van de topsectoren Agrofood, Tuinbouw en Uitgangsmateriaal en Chemie wordt ook aandacht besteed aan het eiwitvraagstuk.

Downloads/links

* Rapport 472 âWorkshop nieuwe kansen voor eiwitâ van Geert van der Peet (Wageningen UR Livestock Research) en Jan Kamp (PPO van Wageningen UR) kunt u hier downloaden. In het rapport worden de vier business cases nader toegelicht.

* Het bijbehorende rapport 472A âBijlage presentaties Workshop nieuwe kansen voor eiwit van 8 maart 2011â kunt u hier downloaden.
* Rapport 412 âVerkenning naar de mogelijkheden van eiwithoudende teelten in Europaâ van Jan Kamp et al. kunt u hier downloaden.
* Wageningen UR (University & Research centre) doet onderzoek naar optimalisatie van de algenkweek als nieuw eiwit. Hiervoor is een nieuwe testfaciliteit gebouwd, het Algae Production And Research Centre, kortweg AlgaePARC.

* Zie ook de blog âAlgen zijn de groene toekomstâ van hoogleraar René Wijffels van Wageningen University.

Contact
Wageningen UR Livestock Research
Jolanda Jansen, persvoorlichter
Tel. 0320 - 293 341

PPO van Wageningen UR
Jan Kamp
Tel. 0320 - 291 275

Wageningen UR Livestock Research
Geert van der Peet (vanaf 18 juli)
Tel. 0320 - 238 070