Gemeente Lingewaal


Deuren waaiersluis bij Asperen uitgetild voor renovatie

Vier acht ton zware sluisdeuren worden donderdag 23 juni uitgetild en op pontons over de Linge afgevoerd. Het zijn de unieke waaierdeuren van het tweetal dubbele waaiersluizen bij Asperen. Provincie Gelderland is sinds maart 2011 eigenaar van dit rijksmonument. De sluizen maken deel uit van het historische verdedigingswerk de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De inundatiesluizen liggen in de directe nabijheid van KunstFort Asperen en zijn in 1815 aangelegd. Donderdag in de loop van de dag zal een stevige kraan de stalen deuren op pontons hijsen. Voor de sluis he Uittillen sluisdeuren Asperen t dichtst bij het fort worden - met behulp van de oorspronkelijke bouwtekeningen - opnieuw houten deuren gemaakt. Bij de andere sluis worden stalen deuren geplaatst, naar het ontwerp uit 1924. Zo worden sluisdeuren uit verschillende perioden zichtbaar gemaakt.
Het maken van houten waaierdeuren is een specialistische klus. Het vraagt om een grondige kennis van specifieke houtsoorten, materiaaleigenschappen, verbindingstechnieken en sterktebelasting. Aannemersbedrijf B. van Hees en Zonen is zeer enthousiast: meerdere van Hees generaties maakten monumentale houten waaierdeuren.

Waaiersluizen
Het unieke waterkundige werk is een uitvinding van Jan Blanken (1755-1838), de eerste Inspecteur-Generaal van Waterstaat ten tijde van Napoleon. Door een speciale constructie kunnen de deuren van een waaiersluis ook tegen de stroming in worden geopend of gesloten. Als de waaiersluizen bij Asperen worden gesloten stremt het water in de Linge. Zo kon het omringende land onder water worden gezet om de opmars van de vijand te stuiten. In de hele wereld zijn er nog slechts zeven waaiersluizen te vinden. De restauratie van de twee dubbele waaiersluizen is eind 2011 gereed.

Landschap en historie komen samenâ¨
P1010611 undefined De Nieuwe Hollandse Waterlinie is bij Asperen nog volledig intact. Dat maakt de kracht en werking van het verdedigingswerk goed zichtbaar. Fort Asperen, de Wapenplaats en Fort Nieuwe Steeg beschermden met hun vuurkracht het systeem van sluizen en andere waterwerken. De ligging aan de slingerende Linge, de uiterwaarden en de fruitboomgaarden maakt van de sluizen bovendien een zeer attractieve plek.
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een indrukwekkende verdedigingslinie van 85 kilometer lengte en 55.000 hectare tussen Muiden en de Biesbosch. Deze militaire linie is in 1815 aangelegd ter verdediging van het westen van Nederland door onderwaterzetting (inundatie) van brede stroken land. De doorgangen door de inundatievelden, zoals (spoor)wegen, dijken en rivieren werden verdedigd met forten en andere bouwwerken, zoals kazematten.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is herontdekt. Het ingenieuze systeem van sluizen, dijken en inundatiekanalen inspireert tot allerlei initiatieven. De overheid werkt al tien jaar samen met eigenaren, bewoners en andere betrokkenen aan de herkenbaarheid en instandhouding van dit cultureel en landschappelijk erfgoed. Veel forten krijgen een verrassende bestemming en de linie-elementen worden weer zichtbaar. Er ontstaat een lint vol historie, natuur, cultuur, educatie en ontspanning. De Linie is al door binnen- en buitenlandse toeristen ontdekt. Voor meer informatie zie www.hollandsewaterlinie.nl.

Provincie Gelderland is sinds maart 2011 eigenaar van de twee dubbele waaiersluizen. Dienst Landelijk Gebied begeleidt de uitvoering van het werk. Aannemersbedrijf van Hees en Zonen voert het werk uit. Â