Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Levensmiddelensector investeert fors in duurzaamheid

23 jun 2011

Onderdeel: Food and Biobased Research

De komende vier jaar zetten de supermarktbranche en levensmiddelenindustrie zwaar in op wetenschappelijk en toepassingsgericht onderzoek voor verdere verduurzaming van de voedselketen. Met een nieuwe aanpak neemt de voedingsmiddelensector de leiding in het oplossen van duurzaamheidsissues in de voedselketen. Onder de vlag van TI Food and Nutrition bundelen de Federatie Nederlandse Levensmiddelen-industrie (FNLI) en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) de krachten in onderzoek naar efficiënter gebruik van grondstoffen, verminderen van voedselverspilling en het sluiten van kringlopen.

Supermarkten en fabrikanten zijn steeds op zoek naar het invullen van de wens van de consument naar veilige en betaalbare producten van hoge kwaliteit. Milieuaspecten en maatschappelijke belangen worden hier een steeds belangrijker onderdeel van. Om tot praktische en duurzame oplossingen te komen, kiest het bedrijfsleven nu voor een multidisciplinair, science based samenwerkingsverband.

Binnen het nieuwe onderzoeksthema Food Chain Sustainability and Dynamics van TI Food and Nutrition gaan de voedingsmiddelindustrie, retail en wetenschappers nauw samenwerken om nieuwe kennis en inzichten te vergaren. Deze kennis moet leiden tot nieuwe techologieën, methodieken en standaarden die het bedrijfsleven kunnen ondersteunen in hun lange termijn ambitie om te komen tot een duurzame voedselketen.

"We streven ingrijpende innovaties na in grondstoffen efficiency, effectiviteit in de voedelsketen en valorisatie van grondstoffen", zegt Dr Jan Maat, algemeen directeur van TI Food and Nutrition. "We zullen hierin ook nadrukkelijk samenwerking met de primaire sector zoeken".

In komende periode zal de voedingsmiddelenindustrie zich richten op:Â
- vermindering van voedselverspilling in de ketens van verse en gekoelde producten;

- valorisatie van grondstoffen en hogere procesefficiëntie, met minder gebruik van energie en
water;

- inrichting van een optimaal systeem voor de recycling en hergebruik van verpakkingsmaterialen;

- ontwikkeling van een duurzame voedselproductie en consumptiesysteem;.
- terugdringen van de methaanuitstoot van melkkoeien.

"De levensmiddelenindustrie presenteerde in haar toekomstvisie eind 2010 aan de minister van EL&I haar ambitie om koploper te worden in verduurzaming in Europa. Dat kan alleen in eendrachtige samenwerking in de keten", zegt Philip den Ouden, directeur FNLI, "De gezamenlijke onderzoeksaanpak met het CBL gericht op verduurzaming van de keten is een concrete stap om deze ambitie waar te maken."

"Hoewel supermarkten procentueel het minst weggooien, willen wij graag weten wat de supermarktbranche nog meer kan doen om voedselverspilling terug te dringen. Ook kunnen we de consument helpen minder weg te gooien. Uit consumentenonderzoek blijkt namelijk dat 58% van de consumenten zich schuldig voelt over het weggooien van voedsel", aldus Ir. Marc Jansen, directeur Consumentenzaken en Kwaliteit van het CBL.

De levensmiddelensector voelt zich gesterkt door de ambities van Topsector Agro&Food, die naadloos aansluiten.Topsector Agro&Food acht valorisatie van reststromen en grondstoffen, grondstoffenefficiëntie en reductie van productieverliezen tot de belangrijkste aandachtsgebieden voor duurzaamheid. Deze en andere aanbevelingen die moeten bijdragen aan de ontwikkeling van een internationaal leidende en duurzame Agrofoodsector, zijn neergelegd in het Topsectorplan Agro&Food. Het Topsectorplan is op 17 juni j.l. aangeboden aan minister Verhagen van EL&I.

Website TI Food and Nutrition
Contact
Toine Timmermans
Programmamanager Sustainable Food Chains
0317 481524
toine.timmermans@wur.nl