Wageningen Universiteit en Researchcentrum
Levensmiddelensector investeert fors in duurzaamheid
23 jun 2011
Onderdeel: Food and Biobased Research
De komende vier jaar zetten de supermarktbranche en
levensmiddelenindustrie zwaar in op wetenschappelijk en
toepassingsgericht onderzoek voor verdere verduurzaming van de
voedselketen. Met een nieuwe aanpak neemt de voedingsmiddelensector de
leiding in het oplossen van duurzaamheidsissues in de voedselketen.
Onder de vlag van TI Food and Nutrition bundelen de Federatie
Nederlandse Levensmiddelen-industrie (FNLI) en het Centraal Bureau
Levensmiddelenhandel (CBL) de krachten in onderzoek naar efficiënter
gebruik van grondstoffen, verminderen van voedselverspilling en het
sluiten van kringlopen.
Supermarkten en fabrikanten zijn steeds op zoek naar het invullen van
de wens van de consument naar veilige en betaalbare producten van hoge
kwaliteit. Milieuaspecten en maatschappelijke belangen worden hier een
steeds belangrijker onderdeel van. Om tot praktische en duurzame
oplossingen te komen, kiest het bedrijfsleven nu voor een
multidisciplinair, science based samenwerkingsverband.
Binnen het nieuwe onderzoeksthema Food Chain Sustainability and
Dynamics van TI Food and Nutrition gaan de voedingsmiddelindustrie,
retail en wetenschappers nauw samenwerken om nieuwe kennis en inzichten
te vergaren. Deze kennis moet leiden tot nieuwe techologieën,
methodieken en standaarden die het bedrijfsleven kunnen ondersteunen in
hun lange termijn ambitie om te komen tot een duurzame voedselketen.
"We streven ingrijpende innovaties na in grondstoffen efficiency,
effectiviteit in de voedelsketen en valorisatie van grondstoffen", zegt
Dr Jan Maat, algemeen directeur van TI Food and Nutrition. "We zullen
hierin ook nadrukkelijk samenwerking met de primaire sector zoeken".
In komende periode zal de voedingsmiddelenindustrie zich richten op:Â
- vermindering van voedselverspilling in de ketens van verse en
gekoelde producten;
- valorisatie van grondstoffen en hogere procesefficiëntie, met minder
gebruik van energie en
water;
- inrichting van een optimaal systeem voor de recycling en hergebruik
van verpakkingsmaterialen;
- ontwikkeling van een duurzame voedselproductie en consumptiesysteem;.
- terugdringen van de methaanuitstoot van melkkoeien.
"De levensmiddelenindustrie presenteerde in haar toekomstvisie eind
2010 aan de minister van EL&I haar ambitie om koploper te worden in
verduurzaming in Europa. Dat kan alleen in eendrachtige samenwerking in
de keten", zegt Philip den Ouden, directeur FNLI, "De gezamenlijke
onderzoeksaanpak met het CBL gericht op verduurzaming van de keten is
een concrete stap om deze ambitie waar te maken."
"Hoewel supermarkten procentueel het minst weggooien, willen wij graag
weten wat de supermarktbranche nog meer kan doen om voedselverspilling
terug te dringen. Ook kunnen we de consument helpen minder weg te
gooien. Uit consumentenonderzoek blijkt namelijk dat 58% van de
consumenten zich schuldig voelt over het weggooien van voedsel", aldus
Ir. Marc Jansen, directeur Consumentenzaken en Kwaliteit van het CBL.
De levensmiddelensector voelt zich gesterkt door de ambities van
Topsector Agro&Food, die naadloos aansluiten.Topsector Agro&Food acht
valorisatie van reststromen en grondstoffen, grondstoffenefficiëntie
en reductie van productieverliezen tot de belangrijkste
aandachtsgebieden voor duurzaamheid. Deze en andere aanbevelingen die
moeten bijdragen aan de ontwikkeling van een internationaal leidende en
duurzame Agrofoodsector, zijn neergelegd in het Topsectorplan
Agro&Food. Het Topsectorplan is op 17 juni j.l. aangeboden aan minister
Verhagen van EL&I.
Website TI Food and Nutrition
Contact
Toine Timmermans
Programmamanager Sustainable Food Chains
0317 481524
toine.timmermans@wur.nl