Gemeente Brummen


GGD-onderzoek: halvering aantal 14-jarige alcoholdrinkers in de regio

(Oorspronkelijke publicatie datum: 23-06-2011)

Tussen 2006 en 2010 is het aandeel 14-jarigen dat alcohol drinkt in de regio Gelre-IJssel drastisch afgenomen. Ook zijn in deze periode meer kinderen gaan ontbijten en meer kinderen lid geworden van een sportclub. Ondanks deze gunstige ontwikkelingen is het aantal 14-jarigen met overgewicht in de afgelopen jaren gestegen. Dit blijkt uit onderzoeken van de afdeling Jeugdgezondheidszorg van GGD Gelre-IJssel.

Veel kinderen met risicos voor taal- en spraakontwikkeling Logopedisten van de GGD vonden bij de meerderheid van de kleuters (60%) risicos op het gebied van taal of spreken. Het gaat dan bijvoorbeeld om slechte articulatie, duimzuigen of stotteren. 14% van de kleuters heeft problemen met taal. Taalproblemen kunnen leiden tot leerstoornissen. Daarom is het belangrijk dat taalproblemen op tijd worden opgespoord en behandeld.

Steeds meer kinderen te zwaar
Van de 5-jarigen is 13% te zwaar; van de 11- en 14-jarigen is 20% te zwaar. De afgelopen drie schooljaren nam het aandeel 14-jarigen met overgewicht met 3% toe. Het grote en toenemende aandeel kinderen met overgewicht is een zorgwekkende ontwikkeling. Kinderen met overgewicht hebben zowel op jonge als op latere leeftijd meer kans op gezondheidsproblemen, zoals slijtage van de knieën, suikerziekte of hart- en vaatziekten. Als kinderen in de groei zijn, is het makkelijker om overgewicht kwijt te raken dan op latere leeftijd. Van de 14-jarigen gaat 9% geregeld zonder ontbijt naar school. Kinderen die niet ontbijten, kunnen zich op school minder goed concentreren. Overslaan van het ontbijt kan zo tot minder goede schoolprestaties leiden. Verder blijkt dat kinderen die het ontbijt overslaan, bijna twee maal zo vaak overgewicht hebben als kinderen die dagelijks ontbijten. Dat is niet zo vreemd: als kinderen niet ontbijten, krijgen ze trek, en dan nemen ze graag een calorierijke snack, zoals een gevulde koek of een reep.

14-jarigen drinken alcohol en roken
Alcoholgebruik onder de 16 jaar wordt afgeraden. Door alcoholgebruik op jonge leeftijd kunnen de hersenen beschadigd raken en hebben mensen op latere leeftijd meer kans op verslaving. Toch vertelde 16% van de 14-jarigen dat zij alcohol drinken. Een derde dronk de laatste keer zelfs meer dan twee glazen alcohol. Verder rookt 7% van de 14-jarigen, eveneens een ongezonde gewoonte. Alcohol drinken en roken komt onder jongere kinderen nauwelijks voor.

Risicokinderen
In minder dan 2 jaar heeft de Jeugdgezondheidszorg van de GGD bijna
1.200 risicokinderen gesignaleerd. Dit zijn kinderen waarover de arts of verpleegkundige zich ernstig zorgen maakt, bijvoorbeeld vanwege ernstige gedragsstoornissen, opgroeien in een multiprobleemsituatie of verdenking van kindermishandeling, terwijl deze kinderen niet in beeld zijn bij de hulpverlening. Voor deze kinderen zet de jeugdgezondheidszorg een vervolgactie in gang.

Jeugdgezondheidszorg
De jeugdgezondheidszorg van GGD Gelre-IJssel nodigt kinderen tijdens hun schoolloopbaan verschillende keren uit voor een gezondheidsonderzoek. Bij deze onderzoeken wordt gekeken hoe het met hen gaat en krijgen ze adviezen over hun gezondheid. Zo draagt de jeugdgezondheidszorg bij aan een gezonde ontwikkeling van de jeugd. Ieder schooljaar voert de jeugdgezondheidszorg circa 45.000 van deze onderzoeken uit. De bevindingen van de afgelopen schooljaren zijn beschreven in de factsheet Jeugdgezondheidszorg GGD Gelre-IJssel 20082010 welke is te vinden op de website van GGD Gelre-IJssel: www.ggdgelre-ijssel.nl

onder >Onderzoeksgegevens > Gezondheidsatlas Gelre-IJssel.

GGD directeur Dick ten Brinke: Het is van groot belang om de resultaten van deze onderzoeken te bespreken met de gemeenten in Noord- en Oost Gelderland, het werkgebied van GGD Gelre-IJssel. Het bewaken en bevorderen van een gezonde leefstijl van de jeugd is een taak die de GGD uitvoert in opdracht van de gemeenten. Aangetoond wordt dat de inzet van preventie erg belangrijk blijft en dat bij een intensieve en langdurige inzet van preventieprogrammas goede resultaten worden geboekt. Het alcoholmatigingsproject is hier een goed voorbeeld van.