Hogeschool Windesheim


Digitale productprinting revolutie in kunststofindustrie

Persbericht, 23 juni 2011

Het lectoraat Kunststoftechnologie van hogeschool Windesheim in Zwolle gaat twee en een half jaar lang onderzoek doen naar de toepassingsmogelijkheden van Rapid Manufacturing (RM) in twaalf MKB-bedrijven. RM borduurt voort op de Rapid Protyping (RP)-techniek die het mogelijk maakt om producten direct vanuit een digitaal bestand te âprintenâ. RP en RM veroorzaken een revolutie in de kunststofwereld. Windesheim heeft voor dit onderzoek subsidie gekregen uit het RAAK/mkb-innovatiefonds. De samenwerkingspartners zijn TNO, Syntens, het Dutch Polymer Institute en Westrup Engineering.

Er zijn inmiddels technieken ontwikkeld waarmee producten rechtstreeks van achter het computerscherm in kleine series gemaakt kunnen worden. De kosten per product dalen daardoor drastisch en de kwaliteit ervan stijgt fors. Deze producten doen door de geavanceerde technologie niet meer onder voor conventioneel vervaardigde producten. De voordelen zijn voor de kunststofverwerkende industrie immens. De branche verwacht dat de productieomgeving er over vijf jaar totaal anders uitziet dan nu. Het onderzoek draagt fundamenteel bij tot deze metamorfose.

Met dit project wil het MKB door middel van onderzoek, testen en de omvorming van bestaande productontwerpen naar RM-designs de geformuleerde onderzoeksvragen beantwoorden. Dat gebeurt in samenwerking met studenten en docenten van Windesheim. Bij de beoordeling van de kwaliteit wordt gebruik gemaakt van het laboratorium van Windesheim en van haar partner Fachhochschule Osnabrück. Ook wordt de expertise van TNO Rapid Manufacturing Demo Centre benut.

De twaalf deelnemende bedrijven, met elk hun specifieke projectvraag, zijn: Â

Het is de bedoeling om de opgedane kennis tevens ten goede te laten komen aan het hoger onderwijs. De kennis wordt geïntegreerd in de minor Polymer Product Engineering van de School of Engineering & Design op hogeschool Windesheim. De kennis wordt samen met Syntens en de branchevereniging NRK binnen en buiten het projectconsortium verspreid. Het lectoraat Kunststoftechnologie voert onder leiding van lector dr. ir. Harold Gankema de regie over inhoud en uitvoering van het onderzoek.