Rode Kruis Vlaanderen

Rode Kruis-Vlaanderen geeft 10 Festival Survival Tips

Hoe overleef je het festivalseizoen zonder (al te veel) kleerscheuren?

Ieder jaar staan tijdens de zomermaanden vele honderden vrijwilligers van de Rode Kruishulpdiensten klaar om festivalgangers te helpen bij alle mogelijke ongemakken. Op evenementen waar vele tienduizenden samen komen, is het normaal dat kleine of grotere ongelukjes gebeuren, maar je kan ook zelf een heleboel problemen vermijden door op voorhand een aantal zaken in acht te nemen. Het Rode Kruis geeft alvast 10 tips mee om het festivalseizoen gezond door te komen!


1. Neem je eigen eerstehulptasje mee
Wil je niets missen van de optredens? Vermijd dan de rijen aan de hulppost en breng je eigen eerstehulptasje mee. Wat stop je daar zeker in? Pleisters, tweedehuidverband, pijnstillers, een product tegen muggen én tegen jeuk na muggenbeten, een geneesmiddel tegen diarree, een tekentang en uiteraard je eigen geneesmiddelen op doktersvoorschrift. Neem je af en toe medicatie tegen bijvoorbeeld een allergie? Vergeet die dan zeker niet!


2. Sta stevig in je schoenen!
Volgens modeblogs kan je er niet omheen: slippers of rubberen laarzen zijn verplichte onderdelen van een hippe festivaloutfit. Als je echter vier dagen rondloopt met een blaar, dan kan je voet flink ontsteken. Zorg dan ook voor geschikt schoeisel en ga voor âcomfort before beautyâ. Draag gemakkelijke, stevige schoenen. Onderschat de afstanden die je aflegt op een festival niet. Van de parking naar de camping naar het terrein ben je al vlug enkele kilometers onderweg. En geloof ons: het is niet zo hip als je âs avonds gezwachteld, met je slippers onder je arm, naar de camping moet terugstrompelen. Verzorg blaren op deze manier.


3. Opgepast voor teken
Gebeten? Verwijder de teek zo snel mogelijk. Laat je de teek liefst onder handen nemen door kenners? Zoek dan de Rode Kruispost op. Je kan ook zelf aan de slag. Tip: markeer de wonde en let de volgende dagen op. Als de wonde rood wordt, ga dan meteen naar een dokter.


4. Les je dorst met water!
Vier dagen zon, slaaptekort, alcohol en ongezond eten? Dan loert uitdroging om de hoek. Drink dus voldoende water. Drink voldoende⦠en daarmee bedoelen we water. Wist je dat je op veel festivals een camelbak, een thermosfles en/of water in een verstuiver mag meenemen? Handig want die kan je ter plaatse hervullen. Ben je toch uitgedroogd? Dan pak je uitdroging op deze manier aan. Of kom langs bij een hulppost van het Rode Kruis waar we je terug oplappen. De regel is : drink water voor de dorst en alcohol (met mate) voor je plezier.


5. Draag zorg voor je oren
Elk jaar komen ontvangen onze Rode Kruishulpposten festivalgangers met de vreemdste voorwerpen in hun oren: wc-papier, tampons, gebruikte sigarettenfilters... tegen geluidsoverlast! Je kan het zo gek niet bedenken of de Rode Kruishulpverleners hebben het gezien. Wil jij je oren tijdens een festival even rust gunnen en op een efficiënte manier beschermen? Neem dan zeker (echte!) oordopjes mee. Je kan ze vaak ook of gratis krijgen tijdens het festival.


6. Bescherm jezelf tegen de zon
Wat je absoluut in je festivalrugzak moet meebrengen: zonnecrème en een petje. Is het vier dagen stralend weer? Vergeet dan niet ze te gebruiken. Een gebruinde huid is mooi, een zonnesteek is geen lachertje !


7. Bescherm je tegen regen en kou
Zwarte regenwolken boven de wei? Zorg dan dat je aan een promostandje een regenjasje op de kop kunt tikken. Liever voorbereid? Neem dan een regenjas en een warme trui mee. Lange mouwen beschermen je âs avonds ook tegen vervelende muggen. Neem zeker ook voldoende verse kleren mee. Niets zo onaangenaam als na een druilerige koude nacht terug diezelfde klamme kleren te moeten aantrekken.


8. Safety First!
Tentsletje mag dan wel hét woord van het jaar 2010 zijn, de betekenis er achter is niet zo hip. Besluit je toch om iemand een ârondleidingâ te geven in je tentje? Doe dat dan veilig, vieze ziektes zijn not done op een festival.


9. Kruip in de douche!
Ook al ben je op een festival, toch betekent dat niet dat het verboden is je te wassen of een propere onderbroek aan te trekken. Denk aan je eigen hygiëne en voorkom geurtjes, jeuk en infecties. Dat is niet alleen aangenaam voor jezelf, ook voor andere festivalgangers én voor onze hulpverleners.


10. Je lichtpunt in moeilijke tijden: de Rode Kruishulppost Heb je toch blaren op de voeten, lijd je aan onderkoeling, heb je een zonnesteek opgelopen of een enkel verzwikt? De vrijwilligers van het Rode Kruis staan steeds paraat om je te helpen en te verzorgen. De hulpposten staan steeds op kritische punten opgesteld. Je kan de locaties vaak op voorhand bekijken door op de website van het festival de kaart te raadplegen. Vaak kan je er ook een mobiele applicatie downloaden met de exacte ligging. Dit is onmisbare info voor elke crisissituatie.

Voor meer informatie over eerstehulptips kan je terecht op de website van het Rode Kruis via www.rodekruis.be.

Mechelen, 23 juni 2011

Rode Kruis-Vlaanderen

Motstraat 40
2800 Mechelen

Tel: 015 44 33 22
Fax: 015 44 33 11
E-mail: info@rodekruis.be