Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
11 April 2011
8,6 miljoen afkomstig van suggesties burgers en instellingen
Ideeën uit samenleving vormen hoofdmoot van Deventer bezuinigingsvoorstellen
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Deventer heeft vandaag de voorstellen voor de bezuinigingen gepresenteerd. Van de in totaal 13,9 miljoen euro aan bezuinigingsvoorstellen is 8,6 miljoen afkomstig van suggesties uit de samenleving. Het bezuinigingspakket ligt nu voor bij de diverse adviesraden die er nog hun advies over moeten uitbrengen. De gemeenteraad neemt op 22 juni definitieve besluiten over de bezuinigingen.
De gemeente krijgt te maken met forse bezuinigingen vanuit Den Haag. Dat dwingt tot het zoeken naar mogelijkheden om te verdienen en te bezuinigen. In eerste instantie ging het om 15 miljoen euro per jaar. Recente tegenvallers in het grondbedrijf en de onderwijshuisvesting hebben dit bedrag verhoogd tot 15,9 miljoen euro per jaar. Op verzoek van de raad is een pakket van 2 miljoen euro aan overige (reserve)voorstellen toegevoegd bedoeld om de raad meer keuzevrijheid te beiden. Hierdoor bedraagt de totale opgave 17,9 miljoen euro.
Bijna 4 miljoen hiervan is eerder al gevonden door te verdienen of te bezuinigen op de gemeentelijke organisatie. Voor de resterende 13,9 miljoen liggen er nu voorstellen op het gebied van Samenleven en meedoen (5,9 miljoen), Jeugd en onderwijs (850.000), Dienstverlening en regelgeving (390.000), Leefomgeving (1,3 miljoen), Ruimte en projecten (1 miljoen), Economie en cultuur (900.000) en Bestuur en organisatie (850.000). Het pakket leidt tot een aanvullende bezuiniging op de gemeentelijke bedrijfsvoering van 600.000 euro.
Deventer bezinnigt!
Op 27 augustus 2010 startte onder de titel 'Deventer bezinnigt' het adviesproces om samen met de Deventer samenleving te komen tot verdien- en bezuinigingsideeën. De opbrengst van dit proces overtrof de verwachtingen. Tot 1 november zijn in het stadhuis en de wijken in totaal 24 werksessies georganiseerd. De deelname aan de werksessies toont aan dat de Deventer samenleving creatief en vindingrijk is in het bedenken van verdien- en bezuinigingsmogelijkheden. In totaal deden bijna 600 mensen mee aan de werksessies. De deelnemers schreven zo'n 408 suggesties op. Via de website kwamen 48 nieuwe ideeën en bijna 300 reacties op al bestaande suggesties binnen. De speciale Deventer bezinnigt site werd tot eind november bijna 12.000 keer bekeken. Bij de nieuwe ideeën zaten wel veel dubbele. Uiteindelijk zijn 170 originele ideeën overbleven. Daarvan maken 38 voorstellen onderdeel uit van het keuzepakket aan bezuinigingsvoorstellen dat nu door het college voor commentaar is voorgelegd aan de
adviesraden.
Met de diverse betrokken partijen is de afgelopen tijd intensief overlegd over de bezuinigingen. Meerdere organisaties zijn in overleg met de gemeente zelf met verdien- en bezuinigingsvoorstellen gekomen. In sommige gevallen is de gemeente sturend geweest bij de invulling van de bezuinigingsopdracht.
Marc-Jan Ahne, wethouder financiën: "In augustus 2010 zijn we begonnen met een ingrijpend proces. Bezuinigen zijn onvermijdelijk en soms is het gewoon pijnlijk. Als ik zie hoe we samen met de Deventer samenleving en betrokken instellingen en partners gekomen zijn tot dit pakket aan verdien- en bezuinigingsvoorstellen, dan ben ik tevreden over het proces. Een belangrijk deel van de voorstellen komt voort uit de samenleving. Daarnaast hebben wij geprobeerd maatschappelijke effecten waar mogelijk te vermijden door zoveel mogelijk verdien- en besparingsopties mee te nemen die de burger niet of nauwelijks raken. Tenslotte ontkomen wij niet aan enkele maatregelen die bestaande voorzieningen op een aanvaardbare wijze versoberen".
Effecten
De gemeente onderzocht de maatschappelijke effecten van de maatregelen voor diverse groepen inwoners. Ook is een analyse gemaakt van de effecten voor de instellingen in de gemeente. Met name de Rastergroep, de Vrijwilligerscentrale, het Sportbedrijf Deventer, het Deventer Groenbedrijf, Cambio en Sallcon worden door veel maatregelen geraakt. Tot slot is berekend dat er door alle bezuinigingen ongeveer 50 fte verdwijnen binnen de gemeentelijke organisatie. Daarnaast verliezen de gesubsidieerde instellingen minstens evenveel arbeidsplaatsen. Hiervoor komt een deel vervangende werkgelegenheid terug.
Vervolgproces
In juni besluit de raad over de bezuinigingen. Voordat het zo ver is worden eerst de adviezen van de adviesorganen verwerkt en behandelt het college het definitieve voorstel aan de raad (10 mei). Na verzending van het voorstel volgt een hoorzitting door de raad (25 mei) en uiteindelijk de behandeling van de voorjaarsnota (8 en 22 juni). De bezuinigingsmaatregelen worden verwerkt in de begrotingen voor 2012 en daarna.
Totaalpakket
Het totale pakket aan bezuinigingsvoorstellen van het college is te vinden op www.deventer.nl/deventerbezinnigt Daarin is ook aangegeven welke ideeën vanuit de samenleving wel of niet zijn opgenomen in het keuzepakket van het college en waarom.