Vrije Universiteit Amsterdam

Licht op chemie. Grenzen verleggen met lasers

* Startdatum: 22-06-2011

* Tijd: 15.45

* Locatie: Aula

* Titel: Licht op chemie. Grenzen verleggen met lasers


* Spreker: prof.dr. C. Gooijer

* Onderdeel: Faculteit der Exacte Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Exacte wetenschappen


* Evenementtype: Afscheidscollege

Licht en chemie is een fascinerende combinatie. Licht is namelijk het makkelijkste reagens dat er is. Dat geldt zeker voor laserlicht. Je kunt het sturen, manipuleren, overal terecht laten komen en gemakkelijk meten. En je kunt ermee vanalles over structuren van moleculen te weten komen. Dit zegt Cees Gooijer in zijn afscheidsrede `LICHT op CHEMIE. Grenzen verleggen met lasers'.

Gooijer laat zien dat door middel van laserlicht de grenzen waar de analytische chemie tegenaan loopt verlegd kunnen worden. Daarbij richt hij zich voornamelijk op de analytische chemie van kleine moleculen die biologisch actief zijn, omdat ze bijvoorbeeld interacties met eiwitten aangaan en zo levensprocessen kunnen beïnvloeden. Gooijer wil in de analytische chemie dergelijke verbindingen niet alleen zo gevoelig mogelijk identificeren, detecteren en kwantificeren, hij wil ook hun ruimtelijke opbouw en de dynamica van hun interactie met eiwitten weten.

Die ruimtelijke structuur is grotendeels bepalend voor hun biologische activiteit. Zo kunnen stoffen met molecuulstructuren die elkaars spiegelbeeld zijn, maar verder identiek, zich geheel verschillend gedragen; dat is de reden waarom een geneesmiddel slechts één van beide `optische isomeren' mag bevatten. Ze zijn echter heel moeilijk te onderscheiden, zeker als ze in lage concentraties voorkomen. Gooijer laat zien dat fosforescentie, een techniek gebaseerd op de emissie van licht, hier mogelijkheden biedt.

Gooijer ontwikkelde met zijn collega's op basis van analytische laserspectroscopie ook een diepteprofileringsmethode. Door middel van tijdsopgeloste Ramanspectroscopie is het mogelijk als het ware door materialen van 1 à 2 mm dik heen te kijken en informatie te verkrijgen over de moleculaire structuur van de achtergelegen laag. Dat zou ook door de menselijke huid heen kunnen. Interessante medische toepassingen liggen dan ook voor de hand.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam