Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws :: Stevige Amsterdamse hervormingen als tegenkracht op asociale kabinet

Stevige Amsterdamse hervormingen als tegenkracht op asociale kabinet

22-06-2011 * De SP wil dat het stadsbestuur echte sociale en eerlijke hervormingen in gang zet om Amsterdammers te beschermen tegen de asociale maatregelen van het kabinet-Rutte. Eén van deze hervormingen is het invoeren van een socialer belastingstelsel om Amsterdammers met een laag of modaal inkomen wat te verlichten. Dat kan onder meer door de afvalstoffenheffing af te schaffen en de OZB te verhogen. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "De regering kiest ervoor degenen die al in de problemen zitten, verder in de problemen te duwen. Met onze belastinghervorming komt de rekening te liggen bij degenen die haar kunnen betalen."
Laurens Ivens
Het voorstel voor belastinghervorming van de SP houdt in dat alle huishoudens in Amsterdam stoppen met het betalen van afvalstoffenheffing. Zo mogelijk wordt ook de hondenbelasting afgeschaft. Het verlies van inkomsten wordt gedekt door een verhoging van de onroerendzaakbelasting (OZB) voor bezitters van grotere huizen en grote bedrijfspanden. Ivens: "Het komt er kortweg op neer dat bewoners van huurwoningen rond de 300 euro goedkoper uit zijn en eigenaren van huizen vanaf ongeveer 400.000 euro wat meer gaan betalen. Grote bedrijven in de stad gaan een iets omvangrijker steentje bijdragen dan ze nu doen. Waar de regering de rijksten beschermt met de villasubsidies en ondertussen de huurders op extra kosten jaagt, kan Amsterdam een socialere weg kiezen."

Bij deze belastinghervorming kan ook aan toeristen gevraagd worden om een bijdrage te leveren aan Amsterdam. Naast al deze belastinghervormingen wil de SP dat de eenzijdige blik van economische groei bij grotere bedrijven en banken vervangen door een ruimere blik gericht op reële werkgelegenheid. Een derde gewenste hervorming is dat de gemeente kiest voor de bouw van betaalbare woningen, nu de onzalige plannen van minister Donner hier een flinke dreun aan toebrengt. Ivens: "Het Amsterdamse stadsbestuur geeft aan dat ze de zwakkeren willen beschermen tegen de onzalige kabinetsplannen. Dat zijn mooie woorden, maar nu wordt het tijd om hier ook naar te handelen."