Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Arnhem, 22 juni 2011
Doortrekking A15 is en blijft een doodlopende weg
De bereikbaarheid van de regio Arnhem-Nijmegen wordt niet verbeterd door het doortrekken van de A15, vindt de Gelderse Milieufederatie. De GMF is tegen het vandaag gesloten akkoord tussen het Rijk en de provincie Gelderland. Doortrekking van de A15 met brug is bovendien in strijd met Europese regelgeving.
Geen oplossing regionale bereikbaarheid
De Gelderse Milieufederatie blijft pleiten voor het Regio Combi Alternatief (RCA), dat de bereikbaarheid van de regio verbetert door een betere doorstroming op A50, A12 en de Pleijroute, en een beter openbaar vervoer.
De voorgenomen tolheffing voor de doortrekking (280 miljoen euro) zal er bovendien voor zorgen dat de A15 door velen gemeden gaat worden, met als gevolg nog steeds files op de Pleyroute. Dit lost de bereikbaarheid van de regio niet op.
Brug strijdig met Europese wetgeving
De aanleg van een brug over het Pannerdensch Kanaal is strijdig met Europese regelgeving vanwege de schade aan een belangrijk Natura 2000-gebied (Gelderse Poort). Omdat er goede alternatieven zijn (Regio Combi Alternatief en tunnel), kan de brug niet aangelegd worden.
In het akkoord ontbreekt verder een compensatiebedrag voor de natuurschade als gevolg van een brug. De ervaring met de Betuweroute leert dat het minimaal 100 miljoen euro extra kan gaan kosten; het akkoord rept hier met geen woord over.
Provincie financiert rijksproject 50%
De provincie Gelderland betaalt evenveel als het Rijk aan deze nationale voorziening. Dat is nooit eerder voorgekomen en schept zeker precedent voor de toekomst.
Datzelfde geldt voor de financiering uit het stamkapitaal (vh Nuon-gelden). Wanneer daar nu ook al een rijksweg wordt gefinancierd, is er geen enkele reden meer om bijvoorbeeld niet mee te gaan financieren aan het afmaken van de rijksnatuur (Ecologische Hoofdstructuur).
Ingezonden persbericht