6 Op de 10 ouders willen uurtje factuurtje


DEN HAAG, 20110622 -- Werkende ouders zien de voorgestelde bezuinigingsmaatregelen van minister Kamp niet zitten. Uit onderzoek van Voor Werkende Moeders blijkt dat een ruime meerderheid van 59% van de ouders een bezuiniging wil door het zogenaamde uurtje-factuurtje. Kinderopvangorganisaties mogen dan de uren die niet worden afgenomen niet meer in rekening brengen. Door kinderopvangorganisaties te verbieden uren te factureren die ouders niet afnemen kunnen ouders ruim 1 miljard euro besparen, en de overheid zichzelf jaarlijks 763 mln euro.

Voor werkende moeders, 4Kids en Kinderdagverblijf Mira hebben onderzoek gedaan naar het draagvlak onder ouders voor de bezuinigingen op de kinderopvang en het huidige declaratiegedrag van kinderopvangaanbieders. Uit het onderzoek blijkt dat ouders die gebruik maken van een kinderdagverblijf 3,93 uur betalen per week die zij niet afnemen. Ouders die gebruik maken van de buitenschoolse opvang betalen 3,51 uur die zij niet afnemen. Daarnaast betalen ouders vijf weken opvang per jaar terwijl hun kind niet wordt opgevangen. Dit is 10% van de opvangkosten. Door het declareren van uren, die niet worden afgenomen, te verbieden kan de overheid zichzelf en ouders veel geld besparen. In de kinderdagopvang levert dit een besparing op van 23,4%. Op de totale uitgave aan kinderopvangtoeslag voor kinderdagopvang van 1,9 miljard euro per jaar is dit 444 miljoen euro. In de buitenschoolse opvang levert een verbod op het declareren van uren een besparing op van 35,5%. Op de totale uitgave aan kinderopvangtoeslag voor buitenschoolse opvang van 900 miljoen euro per jaar is dit 319 miljoen euro.

Volgens Marjet Winsemius van Voor Werkende Moeders is dit een goede oplossing voor de nodige bezuinigingsmaatregelen. ‘Het is schandalig dat ouders betalen voor uren die ze niet afnemen. Zelfs feestdagen, dagen waarop de crèche dicht is, worden gewoon gefactureerd. Deze oplossing geeft ouders meer flexibiliteit, die hard nodig is om werk en gezin te combineren en het levert de benodigde bezuinigingen op. Uiteraard is er bij ouders wel de angst dat de prijs omhoog gaat of de kwaliteit in het geding komt. Maar het is nu eens tijd om de ouder en het kind als klant te zien en niet als middel om geld te verdienen.’

Sebastiaan Dekkers van 4Kids ziet het verhogen van het uurtarief voor de gastouderopvang  tot het tarief van de BSO als een goede oplossing om ouders die gebruik maken van gastouderopvang te compenseren voor de bezuinigingen. In tegenstelling tot de BSO en de kinderdagopvang factureren gastouders al per uur en worden vakanties niet doorberekend. De bezuinigingen zouden dus niet bij de gastouderopvang terecht moeten komen, want de gastouderopvang is niet de veroorzaker van de overschrijdingen. Ouders zijn nu gemiddeld € 5,80 per uur kwijt aan hun gastouder, terwijl zij maar € 5,09 vergoed krijgen. 





Ingezonden persbericht