PERSBERICHT
Raddraaiers op uitgaansavonden stevig aangepakt
Misdraag je je tijdens het stappen, dan kom je de horeca in Amersfoort lange tijd niet meer in. Sinds de invoering van deze collectieve horecaontzegging eind 2009 kregen 55 personen een ontzegging van gemiddeld 12 maanden. De raddraaiers zijn meestal mannen, gemiddeld 26 jaar en ze werden het meeste aangehouden vanwege (dreiging met) geweld tegen horecaondernemer, personeel of klanten/bezoekers en vanwege betrokkenheid bij een vechtpartij. Dat blijkt uit de evaluatie van de collectieve horecaontzegging. De collectieve horecaontzegging draagt bij aan een veilig en gezellig uitgaansleven in Amersfoort.
Met de collectieve horecaontzegging (CHO) willen de horeca, politie, openbaar ministerie en gemeente Amersfoort de overlastgevers uit de binnenstad weren en de veiligheid in kroegen vergroten. In 2011 hebben de partijen opnieuw de samenwerking voor de CHO ondertekend. Belangrijke toevoeging is dat iemand die een ambtenaar in functie (zoals een agent of toezichthouder) beledigt, ook een horecaontzegging krijgt.
Verbod voor 6 maanden tot 5 jaar
Ruim dertig Amersfoortse kroegen hebben zich aangesloten bij de collectieve horecaontzegging. Iemand die zich misdraagt, krijgt een horecaverbod voor deze bedrijven voor minimaal 6 maanden tot maximaal 5 jaar. Bezoekt die persoon toch een kroeg, dan is er sprake van lokaalvredebreuk. De ondernemer kan daarvan aangifte doen. De politie komt dan proces-verbaal opmaken. Het openbaar ministerie start een strafrechtelijke vervolging, en de collectieve horecaontzegging wordt verlengd.
Uit de evaluatie blijkt dat ondernemers en politie deze aanpak een prettige en directe manier van samenwerken vinden, en dat het ondernemers een goed middel in handen geeft om ongewenste gasten te weren.
Horecaondernemers die aangesloten zijn bij de collectieve horecaontzegging, ontvangen via een afgeschermde website informatie over mensen die een horecaontzegging hebben gekregen, waaronder een foto. Mensen die zich hebben misdragen, worden zo herkend en kunnen geweerd worden uit alle aangesloten horecagelegenheden.
Convenant veilig uitgaan
De collectieve horecaontzegging is een van de maatregelen uit het convenant Veilig Uitgaan en is eind 2009 ingevoerd. In het convenant staan verschillende projecten om de veiligheid van uitgaanspubliek en horecamedewerkers te verbeteren, zoals het weekendarrangement, de horecafoon en projecten om drankgebruik onder jongeren tegen te gaan.
Café zonder Karel
Voor de collectieve horecaontzegging is in 2009 een campagne ontwikkeld, met onder meer de slogans 'Kroeg zonder Koen' en 'Bar zonder Barbara'. Meer informatie daarover op www.horecaverbodamersfoort.nl.
Noot voor de redactie,
Gemeente Amersfoort