Raad van State


woensdag 22 juni 2011
10.15 uur
Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

11.00 uur

Zitting over de vaststelling door de minister van Infrastructuur en Milieu en de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van het tracébesluit 'A4 Dinteloord-Bergen op Zoom (gedeelte Steenbergen)'. Met de aanleg van de nieuwe A4 ten westen van Steenbergen wordt de ontbrekende schakel van de A4 tussen Dinteloord en Bergen op Zoom ingevuld. De nieuwe snelweg wordt volgens de minister en de staatssecretaris een belangrijke doorgang voor (vracht)verkeer tussen Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen. De stichting A4 West Funest is het er niet mee eens dat gekozen is voor de zogenoemde westvariant langs Steenbergen. Zij had liever gezien dat de minister gekozen had voor een meer oostelijke variant. De oostelijke variant is volgens de minister niet mogelijk omdat die door natuurgebieden heen zou gaan. De stichting verwacht verder verkeersproblemen op de Franseweg, Molenweg en Zeelandweg-Oost, Kade en Burgemeester van Loonstraat als de N259 bij Klutsdorp wordt afgesloten. Ten slotte vindt de stichting dat de minister de gevolgen van de aanleg van de weg voor bestaande woningen aan de Oost- en Westhavendijk en voor de toekomstige woonwijk Buiten de Veste beter had moeten onderzoeken. Daarom is de stichting in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak op haar beroep, verzoekt zij de Raad van State het tracébesluit voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201103533/2)

11.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Renkum om maatregelen te treffen tegen postduivenvereniging Airborne vanwege het gebruik van een pand aan de Van Ingenweg in Renkum. Een omwonende had om de maatregelen verzocht, omdat het clubhuis in strijd met het bestemmingsplan zou worden gebruikt als horecagelegenheid. Volgens het gemeentebestuur is daar geen sprake van. Het gemeentebestuur heeft de bezwaren van de vrouw niet-ontvankelijk verklaard, omdat zij haar bezwaren tegen de weigering te laat kenbaar zou hebben gemaakt. De rechtbank in Arnhem verklaarde in november 2010 een eerder beroep van de vrouw tegen die beslissing echter gegrond. Naar het oordeel van de rechtbank moet een brief die de vrouw aan het gemeentebestuur heeft gestuurd wel worden beschouwd als een bezwaarschrift, zodat het gemeentebestuur inhoudelijk had moeten ingaan op haar bezwaren. Het gemeentebestuur bestrijdt dit en komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201012327/1)

12.10 uur

Zitting over het verzoek van een inwoner van Den Bosch aan het college van burgemeester en wethouders van Den Bosch om informatie openbaar te maken. Het gaat om informatie over de afstemming tussen het gemeentebestuur en Prorail over de spoorweginfrastructuur tussen 's-Hertogenbosch Centraal en Vught Aansluiting. De inwoner heeft dit verzoek gedaan op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Het gemeentebestuur van Den Bosch heeft de bezwaren van de inwoner tegen de weigering gedeeltelijk gegrond verklaard en een aantal stukken verstrekt. De inwoner vindt dat de stukken die hem zijn toegezonden, niet de informatie bevatten waarom hij heeft gevraagd. Volgens hem beschikt het gemeentebestuur over meer informatie, maar hij weet niet precies welke. Daarom komt hij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Den Bosch verklaarde in november 2010 eerder beroep van de man ongegrond, omdat de man niet aannemelijk had gemaakt dat het gemeentebestuur over meer informatie beschikt dan al aan hem is verstrekt. (zaaknummer 201012295/1)