Nieuwe gids wijst eigenaar de weg in monumentenzorg

Persbericht van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Amersfoort/Hoevelaken, 20 juni 2011
P e r s b e r i c h t / u i t n o d i g i n g

Nieuwe gids wijst eigenaar de weg in monumentenzorg Staatssecretaris Zijlstra biedt 22 juni 1e exemplaar 'Monumentaal Wonen' aan

Een nieuwe informatiegids gaat eigenaren van rijksmonumenten wegwijs maken in de vele spelregels die gelden voor het bezitten, verbouwen, restaureren of onderhouden van een woonhuismonument. Uit onderzoek van Nationaal Restauratiefonds blijkt dat meer dan de helft van de Nederlandse monumenteigenaren hier grote behoefte aan heeft. In het kader van de Modernisering Monumentenzorg (MoMo) is daarom samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een nieuw informatiepakket ontwikkeld.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap reikt het eerste exemplaar van de gids 'Monumentaal Wonen' woensdag 22 juni uit aan de kersverse eigenaar van een monumentaal pand in de binnenstad van Leiden. De bedoeling was om de nieuwe gids alleen naar nieuwe eigenaren van woonhuismonumenten te sturen, maar de vraag van bestaande eigenaren is nu al zo groot dat de initiatiefnemers het boekje ook via hun websites beschikbaar stellen en op aanvraag toesturen.

De gids is vooral een praktische wegwijzer in de monumentenwereld. Uit het onderzoek van het Restauratiefonds blijkt dat veel eigenaren niet weten wat de rechten en plichten zijn, die horen bij het bezit van een rijksmonument. De beschikbare informatie is te versnipperd en moeilijk vindbaar. Door de krachtenbundeling van Nationaal Restauratiefonds, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Belastingdienst en de Federatie Grote Monumentengemeenten kan het informatiepakket op allerlei gebieden antwoord geven. Bijvoorbeeld op de vraag welke subsidiemogelijkheden er zijn. Maar ook wanneer en bij wie eigenaren een laagrentende lening of hypotheek kunnen afsluiten voor restauratie en onderhoud. Of op vragen over fiscale aftrekbaarheid van onderhouds- en restauratiekosten. Ook het vergunningstraject bij restauratie of verbouwing maakt onderdeel uit van de informatie in de gids.

Als een monumentaal pand beschermd is, geldt dat niet alleen voor de voorgevel, maar voor het gehele casco en het monumentale interieur. Eigenaren vragen zich ook vaak af wat ze wel en niet mogen veranderen. De monumentenambtenaar van de gemeente kan daarbij helpen. Ten onrechte bestaat het beeld dat er bij een monument 'geen spijker in de muur mag'. De gids adviseert eigenaren om gemeenten en andere specialisten tijdig te betrekken bij hun plannen om zo reële verwachtingen te kunnen maken van werkzaamheden, kosten en doorlooptijden bij restauraties. Zo biedt de gids informatie over gespecialiseerde architecten, aannemers en speciale verzekeringen voor monumenten. De gids geeft eigenaren ook tips over hoe en waar ze aan meer gegevens over de bouwkundige staat en de bouwhistorie van hun pand kunnen komen. Verder verwijst de gids naar allerlei relevante informatiebronnen, websites en instanties.

,,Het verbeteren van de informatievoorziening vanuit de overheid is een van de opdrachten in het nieuwe monumentenbeleid. Als je als eigenaar in je oriëntatie op aankoop of restauratie van een monumentaal huis al over de juiste informatie kunt beschikken, bijvoorbeeld via de makelaar, gemeente of notaris, kom je minder gauw voor verrassingen te staan. Dat is beter voor eigenaar en monument," stelt staatssecretaris Zijlstra.

Links:
http://www.cultureelerfgoed.nl
Organisatie info:

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Noot voor de red actie:

De bijeenkomst 'Presentatie Informatiegids voor monumenteigenaren' vindt plaats op 22 juni in Leiden, in het Rijksmuseum van Oudheden, aanvang 15.30. De gids 'Monumentaal wonen' is vanaf woensdag beschikbaar op www.monumenten.nl/i nfopakket. Op aanvraag zijn voor pers exemplaren beschikbaar. Bij het persberich t op www.cultureelerfgoed.nl is tevens fotomateriaal beschikbaar.

Voor meer informatie en het bijwonen van de bijeenkomst kunt u contact opnemen m et Alie van Veenendaal, senior-communicatiemedewerker van de Rijksdienst voor he t Cultureel Erfgoed, tel: 033- 42 17 618 of 06 - 21 21 05 08, e-mail: a.van.veen endaal@cultureelerfgoed.nl of met Sjoerd Slagter, stafmedewerker Marketing & com municatie van Stichting Nationaal Restauratiefonds, tel. 033-25 39 759 of 06 - 1 0 84 38 46, e-mail s.slagter@restauratiefonds.nl