Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


NPCF: Zorg dichtbij als het kan, ver(der) weg als het beter is

22 juni 2011
Vandaag werd het congres Diagnose 2025 gehouden in de Nyenrode Business Universiteit in Breukelen. NPCF-voorzitter Jopie Verhoeven heeft tijdens het congres de insteek van de patiënt geleverd met als thema: Zorg dichtbij als het kan, ver(der) weg als het beter is.

Het congres vormt de te maken verdiepingsslag die volgt op de verschijning in 2010 van het boek Diagnose 2025. Dit boek gaat over de toekomst van de Nederlandse gezondheidszorg. Hierin worden drie scenario's geschetst: het virusscenario, het chronischziekscenario en het breukscenario.
Maar welk scenario is het meest realistisch? Kunnen innovatieve oplossingen nog iets aan dit beeld veranderen? Welke ruimte voor nieuw beleid ziet de overheid? Waar zitten de knelpunten en oplossingen volgens de zorgverzekeraar en volgens de zorgverlener? En hoe staat de patiënt hierin?

Jopie Verhoeven gaf tijdens het congres de focus op de patiënt weer met als hoofdmoot 'Van aanbod naar vraagsturing' met daarbij de volgende punten:


* Zorg dichtbij als het kan, ver(der) weg als het beter is;
* Het grootste deel van die zorg is basiszorg (75%), concentratie van zorg is niet noodzakelijk. Sterker: zorg dicht bij huis is belangrijk! Zeker voor mensen met een chronische ziekte;
* Versterk daarom de eerste lijn;

* Betrek patiënten en hun organisaties;

* Zorg dat kwaliteit zichtbaar is voor de patiënt.

Het Zorgvisiecongres werd georganiseerd door Reed Business, Events Gezondheidszorg in samenwerking met BeBright en Rabobank.