D66

woensdag 22 juni 2011

Open internet in wet vastgelegd

Een Kamermeerderheid steunt het amendement netneutraliteit van D66-Kamerlid Kees Verhoeven c.s. dat een vrij en open internet garandeert. D66, PvdA, GroenLinks, SP en PVV dienden de wetswijziging in. Alleen de VVD en SGP stemden tegen. Eerder omarmde minister Verhagen van Economische Zaken en Innovatie (ELI) het voorstel tot netneutraliteit al. Vandaag werd de gehele Telecommunicatiewet aangenomen door de Tweede Kamer.

Gat

Toch staat netneutraliteit nog een beetje op de tocht door een stemfout van de PvdA-fractie, die onbedoeld voor een wetswijziging van de SGP stemde om in bijzondere gevallen internetfiltering toe te staan. Dat betekent een gat in een open en vrij internet. Morgen herstelt de partij deze fout door een tegenamendement in te dienen. Hier wordt dinsdag over gestemd.

Nog niet helemaal

Verhoeven: "Het voorstel om een vrij en open internet in de wet krijgen vereiste een hele lange adem. En we zijn er nog niet helemaal. Maar volgende week staat netneutraliteit als een huis. Zonder rotte plek in de fundering. En zonder gevaar van bemoeienis door providers."

Tweede land

Na Chili wordt Nederland het tweede land ter wereld dat netneutraliteit wettelijk vastlegt. Het betekent dat het filteren, vertragen, belasten of blokkeren van websites en mobiele internetapplicaties niet meer is toegestaan. Dit principe is extra belangrijk omdat telecombedrijven recent hebben aangegeven om de toegang tot (mobiele) internettoepassingen als Whatsapp, VoIP en Skype extra te willen belasten.