Gemeente Halderberge


Goede basis in Halderberge voor aanpak taalachterstand kinderen

De gemeente Halderberge is goed bezig om de taalachterstand bij jonge kinderen te verbeteren. Dat blijkt uit een onderzoek van Integraal Toezicht Jeugdzaken (ITJ). Op maandag 20 juni nam wethouder Jan Paantjens uit handen van de programmadirecteur van het ITJ, mevrouw drs. E.E.M. Deursen, de resultaten van het onderzoek in ontvangst. In Halderberge was het onderzoek gericht op het voorkomen van taal- en ontwikkelingsachterstanden bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 7 jaar. Een gelijksoortig onderzoek vindt plaats in de gemeenten Tilburg, Roosendaal en Zaanstad. Halderberge heeft volgens het ITJ een goede basis gelegd om kansen voor de kinderen te creëren. In het ITJ werken vijf rijksinspecties (gezondheidszorg, onderwijs, jeugdzorg, openbare orde en veiligheid, en werk en inkomen) samen met als doel de kwaliteit van de samenwerking van voorzieningen voor jeugd te onderzoeken.

Tussen maart en oktober 2010 hebben onderzoekers van het ITJ bijna 50 dossiers doorgenomen en gesprekken gevoerd met ouders, leerkrachten, schooldirecties, gemeenteambtenaren en medewerkers van peuterspeelzalen en het consultatiebureau. Zowel wethouders Paantjens als de onderzoekers van het ITJ spraken hun waardering uit voor de medewerking die is gegeven om het onderzoek tot een succes te maken.

Dankzij deze medewerking is er een goed beeld ontstaan van de stand van zaken van de samenwerking in de aanpak van taal- en ontwikkelingsachterstanden bij kinderen van 0 tot 7 jaar. Een kwart van de Nederlandse kinderen gaat met een achterstand naar de basisschool. Ontwikkelingsachterstanden hebben vaak tot gevolg dat kinderen al op jonge leeftijd niet of moeizaam mee kunnen komen met hun leeftijdgenootjes. Op latere leeftijd werkt de ontwikkelingsachterstand door in schooluitval, een lage of niet afgemaakte schoolopleiding, een grotere kans op werkloosheid en zelfs crimineel gedrag.

Volgens de onderzoekers gaat er al heel veel goed in Halderberge. Wethouder Paantjens gaf aan dat al tijdens het onderzoek bepaalde verbeteringen in gang zijn gezet. Tussen de start van het onderzoek (eind 2009) en het presenteren van de resultaten heeft men in Halderberge niet stil gezeten en is al gewerkt aan de uitwerking van bepaalde aanbevelingen.

Halderberge wil, aan de hand van de aanbevelingen en in samenwerking met alle betrokken instellingen, nog meer verbeteringen doorvoeren, zoals:

* een duidelijker omschrijving van de doelgroep, zodat nog meer vanuit hetzelfde gezichtspunt gewerkt wordt;
* het meer en duidelijker aansturen op wat Halderberge wil bereiken ter bestrijding van de taalachterstand bij jonge kinderen;
* het maken van duidelijkere afspraken in de samenwerking tussen de instellingen die zich met de doelgroep bezighouden.

Het ITJ blijft de komende twee jaren de gemeente volgen in de uitvoering en daarna wordt bekeken welke verbeteringen zijn doorgevoerd.